Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 6. 12:21

A nyílt forrású GPL licenc az USA malmára hajtja a vizet?

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
[News.com] A Sun Microsystems elnöke, Jonathan Schwartz szerint a nyílt forrás hasznos és támogatandó dolog, de a legnépszerűbb nyílt forrású szoftverlicenc, a GPL (General Public License) túl sok kötöttséget tartalmaz -- hangzott el a San Franciscó-i Open Source Business Conference renezvényen. Schwartz szerint a GPL -- amelyre többek közt a Linux is épül -- alapelvei "gazdasági imperializmushoz" vezetnek és végső soron az Egyesült Államoknak kedveznek.

A GPL legfontosabb megkötése, hogy a licencelt program továbbfejlesztésekor, módosításakor a forráskódot nyilvánosságra kell hozni, kivéve, ha a felhasználás személyes célú. Végső soron ez akadályozza meg azt, hogy GPL licences programok alapján zárt szoftverek jöhessenek létre. Ha egy program forrását egyszer kinyitották és GPL licenc alatt közzétették, az már örökre nyílt marad és a ráépülő programokat is nyílttá kell tenni.

A szellemi tulajdon az Egyesült Államokba vándorol

A Sun elnöke úgy véli, hogy az országoknak saját szellemi tulajdonra, szellemi tőkére van szükségük ahhoz, hogy gazdaságuk növekedésnek induljon. "Számos fejlődő ország képviselőjével, tudósokkal és vállalatvezetőkkel tárgyaltam, akik megkezdték GPL licences szoftverek beépítését saját termékeikbe és rájöttek, hogy ez a szellemi tulajdonuk kiadására kötelezi őket" -- mondta Schwartz.

Schwartz szerint noha a GPL alapvetően a szabadságra épül, gyakorlatilag azt eredményezi, hogy a világ minden tájáról az Egyesült Államokba, a GPL szülőhelyére irányítja az összes szellemi tulajdont. Noha a GPL licencet jelenleg is modernizálják, kiötlője, Richard Stallman szerint a legfontosabb irányelv nem fog megváltozni. A szabad forrású projektek mintegy 70 százaléka a GPL licencet használja.

Van alternatíva

Schwartz természetesen felhívta a figyelmet a Sun saját nyílt forrású licencére, a CDDL-re (Community Development and Distribution License), amely a korábbi MPL (Mozilla Public License) egyik változata. A CDDL nem tartalmaz a változtatások nyilvánosságra bocsátásával kapcsolatos megkötéseket. A Sun nemrégiben a CDDL licenc alapján hozta nyilvánosságra a Solaris 10 operációs rendszer forráskódját, amely így már szabadon használható, bár a technikai támogatásért fizetni kell.

A Sun a nyílt forrású közösség egyik legjelentősebb támogatója, elég csupán arra gondolnunk, hogy a legnépszerűbb nyílt forrású irodai szoftvercsomag, az OpenOffice.org is a Sun által fejlesztett StarOffice nyilvánosságra hozott forráskódján alapul. A vállalat stratégiájában jelentős szerepe van a nyílt forrásnak, nem véletlen a Solaris kiadása sem. Schwartz szerint a szabad forrású szoftverek végső soron több bevéltelhez juttatják a céget.

Sokan kritizálják a Sunt azért, mert nem tette nyílttá a Javát, Schwartz szerint azonban ennek legfontosabb oka, hogy elkerüljék a különféle, akár egymással inkompatibilis változatok megjelenését.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról