Szerző: Bodnár Ádám

2005. április 1. 13:24

Kétnapos programozói versenyt hirdet az IBM

Az egyetemi és főiskolai hallgatók immár harmadik alkalommal mérhetik össze szakmai ismereteiket az IBM nevével fémjelzett kétnapos programozói bajnokságon . A korábbi években vidéken rendezett verseny helyszíne idén a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara lesz. A diákok háromfős csapatokban jelentkezhetnek, de a versenyző csapatok összeállítására és nevezésre a tanároknak is adatik lehetőség: a szervezők elsősorban az oktatóktól várják a legjobb diákjaik közül kiválasztott programozókat.

[HWSW] Az egyetemi és főiskolai hallgatók immár harmadik alkalommal mérhetik össze szakmai ismereteiket az IBM nevével fémjelzett kétnapos programozói bajnokságon. A korábbi években vidéken rendezett verseny helyszíne idén a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara lesz. A diákok háromfős csapatokban jelentkezhetnek, de a versenyző csapatok összeállítására és nevezésre a tanároknak is adatik lehetőség: a szervezők elsősorban az oktatóktól várják a legjobb diákjaik közül kiválasztott programozókat.

Ezekben a napokban, hasonlóképpen a versenyzők regisztrálásához, külső, támogató szakértők jelentkezései is lajstromba kerülnek. Ők azok, akik on-line "ügyeletet" vállalnak, és akikhez a bajnokság 48 órája alatt a versenyzők tanácsért, útmutatásért fordulhatnak. Ez az egyetlen segítség, amit a versenyzők a verseny ideje alatt kaphatnak, telefonálni, levelezni vagy bármi más úton, másvalaki révén a feladat megoldásához közelebb kerülni tilos és technikailag korlátozott. Előre meghatározott honlapok, például a teljes ibm.com tartomány böngészhető a bajnokság ideje alatt is.

A bajnokság célja az IBM szoftver-technológiáiban jártas szakemberek, oktatók és diákok közötti kapcsolatok erősítése és építése. Éppen ezért -- noha alternatív eszközök felhasználásával is lehet megoldást szerkeszteni -– az IBM szoftvereinek használata támogatott: a kitűzött feladatot Red Hat Linux operációs rendszeren, IBM Rational és DB2 eszközökkel, Java, Eclipse, vagy IBM Rational/WebSphere környezetben kell elvégezni. Az elkészült munkák elbírásánál előnyben részesülnek az IBM Rational/WebSphere fejlesztési környezetet alkalmazó versenyzők.

A bajnokság szervezésében és támogatásában az IBM Magyarországi Kft. mellett nagy szerepet vállaltak a kék óriás magyarországi üzleti partnerei is. Kiemelt támogatóként az R&R Software Rt., az Avnet Technology Solutions Kft. és az AAM Technologies Kft. szerepvállalásának is köszönhető, hogy idén több mint kétmillió forintra nőtt a bajnokság összdíjazása. A pénz- és tárgyjutalmak mellett azonban a bajnokság a szakmai kapcsolatok kiépítése szempontjából is értékes lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról