:

Szerző: Ady Krisztián

2005. április 1. 09:23

Gyártásra készek a 64 bites Windows operációs rendszerek

A Microsoft bejelentette, hogy megkezdte a Microsoft Windows Server 2003 operációs rendszerhez készült első javítócsomag, a Service Pack 1 (SP1) gyártását. A vállalat ezzel együtt -- lényegében lábjegyzetként -- arról is megemlékezett, hogy a 64 bites Windows Server 2003 x64 Edition és Windows XP Professional x64 Edition operációs rendszerek is gyártásba kerültek, így már biztosra vehető, hogy április végén elérhetők lesznek.

[HWSW] A Microsoft bejelentette, hogy megkezdte a Microsoft Windows Server 2003 operációs rendszerhez készült első javítócsomag, a Service Pack 1 (SP1) gyártását. A vállalat ezzel együtt -- lényegében lábjegyzetként -- arról is megemlékezett, hogy a 64 bites Windows Server 2003 x64 Edition és Windows XP Professional x64 Edition operációs rendszerek is gyártásba kerültek, így már biztosra vehető, hogy április végén elérhetők lesznek.

Növelt biztonság

Az egyenlőre csak angol nyelven, májustól azonban magyar változatban is elérhető Windows Server 2003 SP1 szervizcsomag jelentős biztonsági bővítéseket, valamint remélhetőleg nagyobb megbízhatóságot és teljesítményt biztosít a vállalat ügyfeleinek. Az SP1 úgy növeli a biztonságot, hogy szigorúbb alapértelmezett beállításokkal és korlátozott jogosultságokkal csökkenti a támadási felületet, így jobban védi a rendszerszolgáltatásokat.

"Az IDC Research kimutatása szerint az ügyfelek egy termék kibocsátását követően mindig nagy várakozással tekintenek annak első szervizcsomagja elé" -- mondta Al Gillen, az IDC rendszerszoftverekért felelős kutatási igazgatója. "A Windows Server 2003 SP1 csomag esetében a Microsoft nem pusztán frissítések szokásos gyűjteményét kínálja, hanem számos olyan eszközt, amelyek elősegítik a biztonságosabb hálózati konfigurációt és lehetővé teszik a legfrissebb biztonsági frissítések leegyszerűsített kezelését" -- tette hozzá.

A 64 bit ereje

A 64 bites kód futattására alkalmas x86 processzorok windowsos, szoftveres támogatása összességében meglehetősen sokat váratott magára. Az Advanced Micro Devices (AMD) már közel két éve kínálja 64 bites Athlon 64 és Opteron processzorait anélkül, hogy azokhoz Microsoft által biztosított szoftverháttér lenne elérhető.

Információink szerint a Microsoft április végén, az április 25-27. között megrendezett Windows Hardware Engineering Conference-en (WinHEC) indítja útnak a tegnap gyártásra késznek ítélt 64 bites operációs rendszereit, melyeket korábbi pletykák szerint bizonyos esetekben ingyenesen is megkaphatnak az ügyfelek.

Külföldi pletykák szerint bárki, aki korábban -- illetve a szoftverek megjelenését követően -- legális Windows Server 2003 operációs rendszert vásárolt 64 bites hardvere mellé, az azonnal és díjmentesen megkapja a 64 bites szoftvereket is. A Windows XP operációs rendszer hasonló támogatásáról állítólag egyelőre még nem döntött a redmondi óriás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.