Szerző: Ady Krisztián

2005. március 30. 14:04

Tovább bővül az Axelero online zeneáruházának kínálata

Az Axelero tavaly októberben jelentette be, hogy megállapodást írt alá két nemzetközi kiadóval, a Warner Music Hungary-vel és az EMI Zenei Kft.-vel, melyneknek köszönhetően idén márciustól az [origo>play] Zeneáruházban elérhetővé vált és azóta is folyamatosan frissül a két kiadó nemzetközi és hazai repertoárja.

[HWSW] Az Axelero tavaly októberben jelentette be, hogy megállapodást írt alá két nemzetközi kiadóval, a Warner Music Hungary-vel és az EMI Zenei Kft.-vel, melyneknek köszönhetően idén márciustól az [origo>play] Zeneáruházban elérhetővé vált és azóta is folyamatosan frissül a két kiadó nemzetközi és hazai repertoárja.

A zeneáruházban a nemzetközi kiadók kínálata mellett 20 kisebb magyar kiadó zeneszámait is meg lehet vásárolni, a bővítésnek köszönhetően már több, mint 115 ezer dal érhető el. Az Axelero adatai szerint a bővítés hatására március második hetében megtöbbszöröződött a vásárlók száma a zeneáruházban a februári adatokhoz képest.

Főként egyedi számokat vásárolnak

Az áruházban teljes albumok és számok is vásárolhatók, amelyek mindegyikébe ingyenesen bele lehet hallgatni, valamint stílus, előadó, album vagy számcím alapján lehet válogatni. A Zeneáruház heti egyedi látogatóinak száma meghaladja a 35 ezret, a jelenleg beregisztrált több, mint 10 ezer felhasználó heti zeneszám letöltése pedig eléri az ezres nagyságrendet.

A letöltésekből 95 százalékot a zeneszámok, 5 százalékot pedig a teljes albumok letöltése tesz ki. Ezek az arányok azt a felismerést támasztják alá, hogy napjaink felhasználói a saját válogatások összeállítását preferálják, akár többféle zenei ízlésvilágot is kombinálva, szemben a teljes albumok megvásárlásával.

A külföldiek népszerűbbek

A Zeneráruház egyik legnépszerűbb szolgáltatása az albumelőzetes, ami azt jelenti, hogy bizonyos új albumokat még a hivatalos megjelenés előtt ingyenesen lehet meghallgatni, de nagy sikerrel működik a TOP10-es lista is, ami a vásárlások volumene alapján rangsorolja mind a hazai, mind pedig a külföldi előadókat.

Az értékesítési adatok tükrében a külföldi előadók népszerűbbek a hazaiaknál: az eladott zeneszámok és albumok 60 százaléka külföldi előadóké, míg a hazai zenészek a letöltések 40 százalékát tudhatják magukénak. A legfrissebb lista alapján a jelenlegi kedvencek a magyar előadók közül Ágnes Vanilla, míg a külföldieknél K.Maro birtokolja az első helyet.

Akár 300 ezerre is bővülhet a kínálat

Az Axelero tárgyalásokat folytat több nagy nemzetközi kiadó hazai képviselőivel is, így a Sony-BMG-vel és az Universal-lal, valamint a hazai Hungarotonnal is. E csatlakozási lehetőség eredményeként a Zeneáruház repertoárja több, mint 300 000 zeneszámra bővülhet, ami azt jelenti, hogy a Magyarországon forgalomba hozott zenei kiadványok döntő többsége megtalálható lesz az [origo>play] Zeneáruházban.

A portál üzemeltetői a kínálat folyamatos frissítése mellett további szolgáltatás bővítéseket terveznek, mint például zenei katalógus létrehozása előadókhoz kapcsolódóan, stílusonkénti toplisták bevezetése, valamint irányzatonkénti zenei aloldalak létrehozása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról