Szerző: Ady Krisztián

2005. március 24. 11:08

Peren kívül megegyezett az Apple a Mac OS X Tiger illegális terjesztőjével

[News.com] Az Apple Computer bejelentette, hogy peren kívül megegyezett egyik volt fejlesztő-bétatesztelőjével, aki az interneten keresztül terjesztette a legálisan birtokába jutott Mac OS X 10.4, Tiger kódnevű, hamarosan végleges változatban is megjelenő új operációs rendszer bétaváltozatát. A vállalat még további két embert vádol hasonló cselekménnyel.

[News.com] Az Apple Computer bejelentette, hogy peren kívül megegyezett egyik volt fejlesztő-bétatesztelőjével, aki az interneten keresztül terjesztette a legálisan birtokába jutott Mac OS X 10.4, "Tiger" kódnevű, hamarosan végleges változatban is megjelenő új operációs rendszer bétaváltozatát. A vállalat még további két embert vádol hasonló cselekménnyel.

Kártérítést fizet

Az Apple végül peren kívül megegyezett a 22 éves, éppen végzett, munkát kereső Doug Steigerwalddal. Az egyezség részletei sajnos nem ismeretesek, a fiatalember csupán annyit árult el, hogy anyagi kártérítést fizet az Apple-nek. Az Apple tevaly decemberben perelt be három fiatalt a kaliforniai bíróságon a Tiger bétájának terjesztése miatt.

"Az Apple Developer Connection program tagjai szigorú titoktartási nyilatkozat aláírása ellenében kapják meg az Apple szoftvereinek előzetes változatát, amelyet nagyon szigorúan veszünk, hogy megvédjük szellemi tulajdonunkat" -- áll az Apple közleményében. "Bár az Apple mindig meg fogja védeni a fejlesztéseit, nem vágyunk arra, hogy diákokat küldjünk a börtönbe" -- nyilatkozta az Apple a CNET-nek. "Örülünk annak, hogy Mr. Steigerwald felelősséget vállal a tetteiért és magunk mögött tudhatjuk ezt a pert" -- tették hozzá.

Megúszhatja

Az előkészített perirat szerint büntetőeljárás is folyik Steigerwald ellen a szoftver illetéktelen terjesztése miatt. "Mint az Apple Developer Connection programjának egyik résztvevője hozzáfértem a Mac OS X 10.4 "Tiger" szoftverhez, melyet bizalmasan kellett volna kezelnem" -- mondta. "Ehelyett elérhetővé tettem az interneten, így több ezer illegális másolat készülhetett az Apple szoftveréből". A peren kívüli egyezségnek köszönhetően a büntetőjogi felelősségrevonást is megúszhatja a fiatalember.

Az Apple már korábban bemutatta a Tiger kódnevű szoftvert a nagyközönségnek, azonban az még jelenleg is fejlesztési fázisban van, s csupán később, de még az első félév folyamán lesz végleges formában elérhető.

A Tiger újdonságai

Nem véletlen tart számot hatalmas érdeklődésre a Mac-tulajdonosok körében a Tiger kódnevű OS X-verzió, mivel számos látványos újdonsággal szolgál majd. Az egyik legfontosabb újdonsága a Spotlight lesz, az Apple asztali keresőszolgáltatása, mely minden merevlemezen végbemenő változás hatására automatikusan frissíti a keresési találatok listáját is. "Ha beépíted [ezt a szolgáltatást] az operációs rendszer magjába, olyan dolgokat tehetsz meg, melyekre egy kívül ülő alkalmazás sosem lesz képes" -- mondta a Spotlightról az Apple elnök-vezérigazgatója, Steve Jobs. "Olyan dolgokat találhatsz meg a rendszeredben, melyekről nem is tudtad, hogy ott vannak."

A Tigerben kap helyet majd a QuickTime következő, 7-es verziója is, valamint a Dashboard felület, mely egyetlen, gyorsan előhívható asztalon tartalmazza a felhasználó számára hasznos segédprogramokat, például egy naptárprogramot vagy számológépet. Az idei év a nagy felbontású videózásé lesz az Apple-nél, az ilyen videoállományok kezelésére nemcsak a QucikTime-ot készítik fel, hanem a Final Cut Expresst is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról