Szerző: Ady Krisztián

2005. március 23. 11:28

A Matáv feloldotta a letöltést gyorsító cFos program és weboldal blokkolását

Amint arról korábbi hírünkben beszámoltunk , az Axelero és a VIVAnet egyes ügyfelei képtelenek voltak elérni a cfos.de weboldalt, valamint a német oldalról letölthető cFos és cFosSpeed segédprogramokat. Kiderült, hogy nem az internetszolgáltatók, hanem a Matáv szűrte ki az oldal felé irányuló forgalmat.

[HWSW] Amint arról korábbi hírünkben beszámoltunk, az Axelero és a VIVAnet egyes ügyfelei képtelenek voltak elérni a cfos.de weboldalt, valamint a német oldalról letölthető cFos és cFosSpeed segédprogramokat. Kiderült, hogy nem az internetszolgáltatók, hanem a Matáv szűrte ki az oldal felé irányuló forgalmat.

A cFos és cFosSpeed szoftverek úgy optimalizálják az internetes forgalmat, hogy az ACK (ACKnowledgment) csomagok optimálisan helyezkedjenek el az adatfolyamban. Az úgynevezett Traffic Shaping segítségével a feltöltésre rendelkezésre álló teljes sávszélesség kihasználása mellett is elérhető marad a letöltési sávszélesség jelentős, a korábbinál jóval magasabb része, illetve alacsonyabb lehet a késletetés mértéke.

Tőlünk tudták meg

A VIVAnet lapunkat ma arról tájékoztatta, hogy sosem korlátozta a www.cfos.de oldal, illetve a 194.95.249.23 IP-cím elérhetőségét, azonban a cikkünk megjelenését követően megvizsgálták a helyzetet és megállapították, hogy az oldal bizonyos, VIVAnet ADSL-szolgáltatást használó ügyfelek által valóban nem elérhető. A VIVAnet saját IP-címtartománya mellett a Matáv Rt. IP-tartományát is használja egyes ADSL szolgáltatásai esetén, ennek volt köszönhető, hogy egyes ügyfelek számára elérhetetlenné válhatott a www.cfos.de weboldal. A hibát rögtön jelezték a Matáv Rt.-nek, mint az ADSL elérést nyújtó távközlési szolgáltatónak.

"A Matáv Rt. hivatalosan is elismerte, hogy saját hatáskörben, a VIVAnet tájékoztatása nélkül intézkedett a jelzett oldal IP-címének elérhetetlenné tételéről" -- közölte lapunkkal Ransburg Beatrix, a VIVAnet marketing menedzsere. Lépésüket utólag azzal indokolták, hogy az adott IP-cím irányába olyan nagy mennyiségű és hibás ICMP csomagforgalom volt tapasztalható, ami veszélyeztette a hálózat biztonságát. A hirtelen megnövekedett forgalmat mutató IP-címek felé irányuló, hibás vagy speciális csomagok visszatartása a túlterheléses "DoS"-támadások hatékony ellenszere, ezért adott esetben a "blokkolás" akár az ügyfelek érdekeit is szolgálhatja.

A cFos és cFosSpeed szoftverek a működésük optimalizálása érdekében pingeléssel ellenőrzik a cfos.de honlap eléréséhez szükséges időt és ezt felhasználva kalibrálják be a szoftver paramétereit. Mivel a cFos nem "látta" ezt az oldalt, az adott IP-t, a kalibráció lehetetlenné vált, a letöltést gyorsító alkalmazás nem működött.

Ismét elérhető, de meddig?

A Matáv a VIVAnetet tegnap este arról tájékoztatta, hogy az oldal eléréséhez szükséges műszaki lépéseket megtették, így az oldal a hiba VIVAnet általi felismerésétől számított 4 órán belül, azaz tegnap 18 óra 20 perctől ismét elérhetővé vált az internetszolgáltató ügyfelei számára.

Az www.cfos.de oldal és a cFos szolgáltatás blokkolásával alaptalanul megvádolt Axelero műszaki igazgatója, Tüdős András lapunkat arról tájékoztatta, hogy a Matáv-hálózat nemzetközi kijáratait kiszolgáló egyik routeren február közepén szokatlanul magas terhelést észleltek, amit a szállító szakértőinek bevonásával megvizsgáltak és az derült ki, hogy a 194.95.249.23 címre irányuló hibás és rendkívüli mértékű ICMP-forgalom okozza, ezért az adott IP cím forgalmát kiszűrték. "Az Axelero semmilyen módon nem vizsgálta a kérdéses website vagy az onnan letölthető programok tartalmát és a műszaki okokból történt hálózati szűrés tényéről is csak most értesültünk" -- közölte Tüdős.

A VIVAnet arról tájékoztatta lapunkat, hogy a cFos és cFosSpeed alkalmazások használatát semmilyen eszközzel nem akadályozza meg. Az internetszolgáltató közbenjárásának köszönhetően a több mint egy hónapja, legalább február 6-a óta elérhetetlen cfos.de oldal tegnap este óta újra elérhetővé vált. Kérdéses azonban, hogy ez meddig marad így, ugyanis az Axelero műszaki igazgatója szerint amennyiben "a hibás forgalom ismét jelentkezik, akkor ismételten szűrésre lesz szükség, mivel a szabálytalan forgalom a hálózat egészének megfelelő működését veszélyezteti".

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról