Szerző: Ady Krisztián

2005. március 22. 12:51

Az Axelero kitiltotta hálózatából a letöltést gyorsító cFos programot

A fórumunkban is olvasható visszajelzések szerint az Axelero letiltotta egy német weboldal, a www.cfos.de internetes oldal elérhetőségét. Az említett weboldal a VIVAnet hálózatából sem hozzáférhető, mely részben az Axelero IP-tartományával dolgozik. A cFos-tól egy olyan segédprogram tölthető le , amelynek segítségével a szélessávú böngészés egyes esetekben akár háromszoros sebességre is gyorsítható.

[HWSW] A fórumunkban is olvasható visszajelzések szerint az Axelero letiltotta egy német weboldal, a www.cfos.de internetes oldal elérhetőségét. Az említett weboldal a VIVAnet hálózatából sem hozzáférhető, mely részben az Axelero IP-tartományával dolgozik. A cFos-tól egy olyan segédprogram tölthető le, amelynek segítségével a szélessávú böngészés egyes esetekben akár háromszoros sebességre is gyorsítható.

Akár háromszor gyorsabb letöltés

A cFos és cFosSpeed szoftverek úgy optimalizálják az internetes forgalmat, hogy az ACK (ACKnowledgment) csomagok optimálisan helyezkedjenek el az adatfolyamban. Az úgynevezett Traffic Shaping megoldásról a fejlesztők honlapján szemléltető animációk is megtekinthetők. A Traffic Shaping segítségével akár háromszorosára is gyorsítható a letöltés, a böngészés sebessége.

A cFos és cFosSpeed alkalmazásával eltüntethetők az asszimetrikus ADSL kapcsolatok kedvezőtlen tulajdonságai. Köztudomású, hogy teljes sebességű feltöltés közben jelentősen csökken a letöltési sebesség elérhető maximuma, illetve nő a válaszidő, mely mind a honlapok letöltésekor, mind az online játékoknál érezhető lassuláshoz vezethet. A cFos szoftver feltelepítését követően optimalizálja az adatcsomagokat, így a feltöltésre rendelkezésre álló teljes sávszélesség kihasználása mellett is elérhető marad a letöltési sávszélesség jelentős, a korábbinál jóval magasabb része, miközben a késleltetés, a ping is alacsonyabb, akár nagyságrendileg kisebb lehet.

Piros lámpa az Axelerónál

A szoftver a folyamat optimalizálása érdekében pingeléssel ellenőrzi a cfos.de honlap eléréséhez szükséges időt és ezt felhasználva bekalibrálja a szoftvert. Ha a cFos nem "látja" ezt az oldalt, a kalibráció lehetetlenné válik. Lapunk tudomása szerint az Axelero letiltotta a weboldal elérhetőségét, IP-címét, így lényegében a szoftver működését akadályozta meg. Az esettel kapcsolatban megkérdeztük az internetszolgáltatót, azonban mindezidáig nem reagáltak a megkeresésünkre.

Egy Axelero-előfizető reklamációjára a vállalat ügyfélszolgálata azt a tájékoztatást adta, hogy a weboldal IP-címét a Matáv tiltotta ki a routerekből, mivel a speciális meghajtóprogram sok hibás adatcsomagot küld. Ennek azonban némileg ellentmond, hogy az Axelerón és a vele kapcsolatban álló internetszolgáltatókon kívül minden más hálózatból elérhető az IP-cím, miközben az alaphálózati hozzáférést sok helyen ugyanúgy a Matáv biztosítja.

Kidobott pénz?

A cFos és cFosSpeed szoftverek nem ingyenesek, használatukért fizetni kell, a cFos 45 euróba (~11 ezer forintba), a helyi hálózaton és egyes routereken keresztül is működő cFosSpeed pedig 30 euróba, körülbelül 7400 forintba kerül. Az internetszolgáltatók tiltásának köszönhetően a speciális meghajtóprogramért kifizetett összegek ablakon kidobott pénznek tűnhetnek.

Véleménye van?

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 20. 06:31

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.