Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 22. 11:09

Hallgat a szóra a mobiltelefon

A Microsoft bemutatta a Microsoft Voice Command angol nyelvű verzióját, amely Európában az első beszéddel vezérelhető szoftver, ami kifejezetten a Windows Mobile 2003 rendszerű Pocket PC-kre készült. A Voice Command révén a Pocket PC és a Pocket PC Phone Edition készülékek virtuális, interaktív személyi titkárrá alakulnak át, hangvezérlés révén kezelhetők vele különféle funkciók, például a telefon, a névjegyalbum, naptár és a Windows Media Player.

[HWSW] A Microsoft bemutatta a Microsoft Voice Command angol nyelvű verzióját, amely Európában az első beszéddel vezérelhető szoftver, ami kifejezetten a Windows Mobile 2003 rendszerű Pocket PC-kre készült. A Voice Command révén a Pocket PC és a Pocket PC Phone Edition készülékek virtuális, interaktív személyi titkárrá alakulnak át, hangvezérlés révén kezelhetők vele különféle funkciók, például a telefon, a névjegyalbum, naptár és a Windows Media Player.

Felolvassa a fontos teendőket a telefon

A Voice Command használatával ezentúl manuális kezelés nélkül lehet kihangosítást használni vezetés közben vagy akár az utcán, illetve a számokat sem kell többé tárcsázni, elég pusztán kimondani a telefonkönyvben tárolt személy nevét vagy telefonszámát és a készülék automatikusan felhívja azt. A Pocket PC Phone Edition felhasználói kérhetik, hogy a hívások beérkezése alkalmával a készülék hangosan közölje velük a bejövő hívás adatait. Ha a tulajdonos elmulasztott egy hívást, elég megkérdeznie a készüléket, és a Voice Command felolvassa a nem fogadott hívások időpontját, valamint a hívók telefonszámát is.

Hangvezérléssel lehet ellenőrizni a naptári bejegyzéseket: a felhasználó egyszerűen megkérdezheti a készülékét, hogy mi a következő bejegyzés aznapra, az pedig közli a bejegyzések időpontját, tárgyát és helyét. A készülék ezeken kívül szóban el tudja mondani a térerőt, az akkumulátor töltöttségét és a pontos időt is. A Voice Command révén a Start menü és a Programok mappa bármelyik eleme -- a Microsoft Internet Explorer, az Outlook naptára, névjegyalbuma, feladatai, a játékok és a számológép -- elindítható hangvezérléssel.

Amerikaiak és britek számára

A Voice Command a Microsoft fonetikus beszédfelismerési technológiáját használja, amely a vállalat tíz éves kutatási munkájának eredménye. A legtöbb hangvezérlésű szoftver esetében előzetesen fel kell venni a szóbeli utasításokat, de a Microsoft Voice Command segítségével természetes, élőbeszédben használt parancsokkal, azonnal vezérelhető a mobiltelefon. A szoftver működése nem függ attól, hogy ki beszél, az eszköz minden előzetes tanítás nélkül megérti a felhasználó parancsait. A szoftver a telepítést követően azonnal felismeri a nevekhez, a találkozókhoz, a zenelejátszáshoz, az alkalmazásokhoz kapcsolódó parancsokat, és végrehajtja a műveleteket.

A Voice Command program amerikai változata már korábban forgalomba került. Az Európában megjelent verzió kifejezetten a nagy-britanniai felhasználók számára készült, és több mint 13 dialektust képes felismerni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról