:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 22. 09:16

SAP-workshop a hazai felsőoktatás fejlődéséért

Az SAP Hungary Kft. és a felsőoktatási intézmények képviselői a március 19-én megrendezett workshop keretében megvizsgálták, hogyan segítheti az informatika a magyar felsőoktatás helytállását az egyre erősödő oktatási versenyben.

[HWSW] Az SAP Hungary Kft. és a felsőoktatási intézmények képviselői a március 19-én megrendezett workshop keretében megvizsgálták, hogyan segítheti az informatika a magyar felsőoktatás helytállását az egyre erősödő oktatási versenyben.

Egyre bonyolultabb folyamatok

A felsőoktatási intézmények folyamatainak bonyolultsági foka ma már vetekszik a legnagyobb cégekével, ugyanakkor elsődleges szerepük mégsem a gazdaságos működés biztosítása, hanem a lehető legmagasabb színvonalon képzett szakemberek kibocsátása. E feladat teljesítésének elengedhetetlen előfeltétele a gazdasági és tanulmányi folyamatok zökkenőmentes bonyolítása.

Itthon helyi és kormányzati szinten is tesznek erőfeszítéseket az oktatási és képzési rendszereknek a tudás alapú társadalom és gazdaság igényei szerinti alakítása érdekében, az SAP azonban úgy látja, hogy ennek mértéke növelésre és jelenlegi üteme pedig gyorsításra szorul. A workshop keretében a felsőoktatási intézmények rektorhelyettesei, gazdasági és informatikai vezetői az SAP szakértőinek segítségével megvitatták a pénzügyek, a HR, a tanulmányi rendszer, az e-learning, valamint az excellence centerek legfontosabb kérdéseit. Ezek után lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők kérdéseket tegyenek fel az SAP ajánlott megoldásaival kapcsolatban tapasztalatokkal rendelkező intézmények vezetőinek.

A workshop különös hangsúlyt helyezett a kormány által nemrégiben elfogadott új felsőoktatási törvényre, amely feloldja az intézmények gazdasági kötöttségeit és szabadabb forrásgazdálkodást tesz lehetővé. A köztudottan nehéz pénzügyi helyzetben lévő intézmények működését ugyanis nem veszélyeztethetik anyagi okok.

A hazai fejlesztőközpont igényt tart a szakemberekre

"Az SAP nagy hangsúlyt helyez a felsőoktatással kapcsolatos stratégiai együttműködésre" -- nyilatkozta a Nagyszegi Péter, az SAP üzletágvezetője. "Ez az együttműködés azonban már nem csupán az intézmények folyamatainak racionalizálására korlátozódik, hiszen például a nemrégiben bejelentett SAP Labs szoftverfejlesztő központ révén az SAP komoly keresletet támaszt a magasan képzett, nyelveket beszélő friss diplomások iránt. Ennek a keresletnek a kielégítése, azaz a megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő biztosítása pedig az egyetemek-főiskolák feladata."

Amint arról beszámoltunk, az SAP hamarosan kutatás-fejlesztési központot hoz létre Magyarországon. A 2005 májusában 50 fős szoftverfejlesztői gárdával induló SAP Labs Hungary dolgozóinak száma 2006 végére el fogja érni a háromszázat. Hazánkban az SAP ellátásilánc-kezelő alkalmazásait fogják fejleszteni. A magyarországi SAP Labs lesz a negyedik európai kutatás-fejlesztési központja a cégnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.