Szerző: Ady Krisztián

2005. március 18. 12:37

Saját telefonszámot és hangpostafiókot is vásárolhatnak a Skype felhasználói

[News.com, HWSW] Különösebb hírverés nélkül letölthetővé vált az igen népszerű internettelefon-szoftver, a Skype legújabb, egyelőre béta változatban elérhető 1.2-es verziója. A számítógép, egy filléres headset és az ingyen letölthető kliensprogram segítségével egymás között ingyen lehet beszélgetni, kiváló minőségben. Az új változattal együtt újabb fizetős szolgáltatások is érkeznek, melyek kényelmesebbé és egyszerűbbé tehetik az interneten keresztüli telefonálást.

[News.com, HWSW] Különösebb hírverés nélkül letölthetővé vált az igen népszerű internettelefon-szoftver, a Skype legújabb, egyelőre béta változatban elérhető 1.2-es verziója. A számítógép, egy filléres headset és az ingyen letölthető kliensprogram segítségével egymás között ingyen lehet beszélgetni, kiváló minőségben. Az új változattal együtt újabb fizetős szolgáltatások is érkeznek, melyek kényelmesebbé és egyszerűbbé tehetik az interneten keresztüli telefonálást.

Saját telefonszám, hangposta

Az új szoftverváltozat a múlt héten vált elérhetővé és két új szolgáltatást tett elérhetővé a felhasználók számára. A SkypeOut eddig is lehetővé tette vezetékes vagy mobil számok hívását, az egyelőre béta változatban elérhető SkypeIn segítségével azonban már ellenkező irányból is átjárható lett a hálózat, azaz a szoftvert futtató felhasználók egy saját telefonszámot vásárolhatnak, melyet bármilyen telefonról fel lehet hívni. Ha a gépünk nincs bekapcsolva, vagy épp nem vagyunk elérhetők, a Skype Voicemailen hangos üzenetet hagyhatnak a számunkra a Skype rendszerében, melyet később akár e-mailben is letölthetünk.

A két új szolgáltatást negyedéves és éves díj ellenében lehet igénybe venni. A Voicemail szolgáltatás egy évre 15 euróba, körülbelül 3600 forintba kerül, míg egy negyedévre 5 eurót, 1200 forintot kell fizetni érte. A SkypeIn hasonló időszakokra vásárolható meg: az éves 30 eurós (~7200 forintos) és negyedéves 10 eurós (~2400 forintos) díjban a Voicemail szolgáltatás is benne foglaltatik.

Havi 600 Ft-nak megfelelő díjért tehát egy bárhonnan, interneten keresztül akár ingyenesen is hívható telefonszámot kaphatunk ingyenes hangpostafiókkal, melyet -- a PocketPC-s verzió megjelenését követően -- nem csak notebookon, hanem akár egy kézi számítógépen is magunkkal vihetünk, egy Wi-Fi kártya segítségével pedig akár egy ingyenes elérést biztosító hotspoton keresztül is használhatunk, bárhol a világon.

Béta

A bétaváltozatban elérhető SkypeIn szolgáltatást egyelőre csak Franciaországban, Hong Kongban és az Egyesült Államokban lehet igényelni, ezekben az országokban a Skype 10-10 ezer telefonszámot vásárolt meg erre a célra. A vállalat honlapja szerint a Nagy-Britanniára kiosztható SkypeIn telefonszámok már el is fogytak.

A Skype Technologies adatai szerint hazánkban több mint 60 ezren használják az Skype szoftvert és a felhasználók teljes lakosságra vetített aránya Magyarországon az egyik legmagasabb. Szerettük volna megkérdezni a céget arról, itthon mikor lesz elérhető a SkypeIn szolgáltatás, azonban ennek hazai bevezetésével kapcsolatos kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

A SkypeIn felhasználói jelenleg saját maguk határozhatják meg, hogy az adott országban mely körzetben kívánják számukat létrehozni, ennek megfelelően a hívó fél mentesülhet bizonyos távolsági telefondíjak megfizetése alól. Az azonos körzetbe tartozó SkypeIn-számok hívása pedig teljesen ingyenes. Az új szolgáltatásokat biztosító alkalmazás egyelőre csak Windows platformra elérhető, a linuxos és Mac-es változatok megjelenése később várható, még jelenleg is fejlesztik ezeket a szoftvereket.

A vállalat figyelmeztetése szerint a szolgáltatásban még lehetnek kimaradások és az 1.2-es verziószámú szoftver is produkálhat furcsaságokat, ezért feltétlenül érdemes biztonsági másolatot készíteni a kontaktlistáról.

Skype mindenhol

A Skype egy egyszerű internettelefon szoftverből hatalmas szolgáltatássá nőheti ki magát, melyet aggódva figyelnek a hagyományos telekom cégek. A közelmúltban mobitelefon-gyártó vállalatok, például a Motorola is bejelentette, hogy Skype szoftvert helyez majd el fejlettebb telefonjaiban, a Siemens pedig már piacra is dobta első Skype-adapterét, mely vezeték nélküli telefonokat köthet rá az internetes hálózatra. Az Egyesült Államokban a Vtech és az iMate tervez piacra dobni hasonló eszközöket, melyek segítségével normál telefonok is használhatók a Skype-n keresztül futó kommunikációhoz a számítógépek helyett.

A Skype a közelmúltban sikeres tesztet végzett a Connectotellel, a két vállalat együttműködése eredményeként a felhasználók SMS-eket, rövid szöveges üzeneteket is küldhettek a Skype szoftver segítségével, a tesztidőszakban ingyenesen. A SkypeIn és SkypeOut szolgáltatatások beveztése jelentősen megnövelte a Skype felhasználók lehetőségeit, lényegében minden olyan alapszolgáltatás elérhető már, melyet egy vezetékes illetve mobilszolgáltató nyújt ügyfeleinek.

Felszámolandó problémák

A Skype-vel kapcsolatban néhány problémát még meg kell oldani: a felhasználók jelentős része panaszkodik számlázási és bankkártya-kezeléssel kapcsolatos problémákra. A Skype az elmúlt héten felbontotta szerződését az ügyfélszolgáltatot végző külső céggel és a jövőben cégen belül oldja meg ezeket a feladatokat.

"A feladatok kihelyezése hiba volt" -- nyilatkozta Zennstrom. "Most jobban tudjuk kontrollálni a dolgokat, felszámoljuk, felszámoltuk ezeket a problémákat... az ügyfélszolgálati teendőket nagyon komolyan vesszük, azt hiszem megtettük a szükséges lépéseket a javulás felé" -- tette hozzá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról