Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 16. 14:10

Késik az olcsó, csökkentett képességű indiai Windows megjelenése

[News.com] A Microsoft több hónappal késlelteti a kifejezetten az indiai piacra szánt, funkcionalitásában korlátozott Windows XP Starter Edition operációs rendszer piacra dobását. A vállalat eredeti tervei között az szerepelt, hogy a szoftvert 2005 elején kiadja, a legújabb hírek szerint azonban a megjelenés júniusnál korábban nem várható.

[News.com] A Microsoft több hónappal késlelteti a kifejezetten az indiai piacra szánt, funkcionalitásában korlátozott Windows XP Starter Edition operációs rendszer piacra dobását. A vállalat eredeti tervei között az szerepelt, hogy a szoftvert "2005 elején" kiadja, a legújabb hírek szerint azonban a megjelenés júniusnál korábban nem várható.

"Mint minden szervezet, a Microsoft is kitűz dátumokat a projektekhez, hogy útmutatást adjon a fejlesztőjnek" -- áll a redmondiak által kiadott közleményben. "Azonban ezek csak megcélzott dátumok és a termék minősége sokkal fontosabb az időzítésnél." India az ötödik ország, ahol piacra kerülhet a kezdőknek szánt, olcsó Windows. Thaiföldön, Indonéziában és Malajziában már kapható a Windows XP Starter Edition, az orosz bemutatást egyelőre csak tervezik.

Kalózok és a Linux ellen

A Windows XP Starter Edition kizárólag új számítógépekkel együtt lesz megvásárolható, önállóan nem kerül az üzletekbe. A szoftver megjelentetésével a cég egyfelől a kalózkodás, másfelől a szabad szoftverek térnyerése ellen próbál küzdeni. A Microsoft közleménye szerint több jelentős nemzetközi és helyi gyártó, köztük az Acer, a HP, a HCL és a Wipro állt a Windows XP Starter Edition mellé.

Az indiai piacra szánt Windows XP kizárólag hindi nyelvet támogat, amely ugyan az ország hivatalos nyelve és a legtöbb városban ezt beszélik, azonban a vidéki lakosság körében még legalább 20 további nyelv elterjedt, beleértve a bengálit, a telugut és a marathit. Yannis Dosios, a Microsoft fejlődő piacokért felelős termékmenedzsere közölte, hogy a termék megjelenése után a cég fontolóra veszi más nyelvek támogatását is.


A Starter Edition thai, maláj és indonéz kiadása

Butított változat

Az olcsó Windows egyes jelentések szerint mindössze 36 dollárért (~6600 forintért) lesz elérhető a PC-gyártók számára, azaz lényegesen kevesebbe kerül, mint egy "teljes" Windows XP, amely 199 dollárért vehető meg. Az indiai piacra szánt változat több speciális változtatást is tartalmaz, például a helyi érdekességek fotóival tűzdelt képernyővédőket és háttereket. Az alacsony ár azonban korlátozásokkal is együtt jár: a butított operációs rendszer egy időben legfeljebb 3 alkalmazást enged futtatni és a hálózati képességei is csonkításon estek át. A szoftver legfeljebb 800x600 pixeles felbontást támogat. A Starter Edition teljes értékűvé tehető egy hagyományos Windows XP megvásárlásával.

Egyes vélekedések szerint az olcsó Windows korlátozásai bosszantani fogják a felhasználókat. A Gartner piackutató cég úgy véli, hogy bár a Microsoft az SE változatot kezdő PC-felhasználóknak szánja, sok első PC-tulajdonos munkahelyén, ismerősöknél vagy netcafékban már megismerkedett a számítógép kezelésének alapjaival, így a butított operációs rendszer inkább bosszankodást válthat ki, mintsem az olcsó és jogtiszta Windows megszerzése feletti örömet. A Microsoft szerint azonban alaptalanok a félelmek, mivel a szoftvert tesztelő mintegy 6 ezer felhasználó egyike sem panaszkodott a korátozások miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról