:

Szerző: Bizó Dániel

2005. március 16. 12:59

Felsorakoznak az AMD Turion 64 processzorral szerelt notebookok

A szerdán véget érő CeBIT-en a Fujitsu Siemens bemutatta a világ első vékony és könnyű kategóriájú Turion 64 Mobile Technology processzorral szerelt notebookját. Helyszíni riporterünk szerint a rengeteg Centrino logós notebook mellett a gép eldugva, egy sarokban volt fellelhető. Az Amilo A7645 típusjelzésű modellről a Miklós Tamás kollégánk által fejlesztett, ma már Everest néven futó AIDA32 árult el többet.

[HWSW] A szerdán véget érő CeBIT-en a Fujitsu Siemens bemutatta a világ első vékony és könnyű kategóriájú Turion 64 Mobile Technology processzorral szerelt notebookját. Helyszíni riporterünk szerint a rengeteg Centrino logós notebook mellett a gép eldugva, egy sarokban volt fellelhető. Az Amilo A7645 típusjelzésű modellről a Miklós Tamás kollégánk által fejlesztett, ma már Everest néven futó AIDA32 árult el többet.

A notebook a Silicon Integrated Systems (SiS) S760 chipkészletet alkalmazza, melyet a vállalat a Turion indításához hasonlóan a CeBIT első napján jelentett be. Az azonnal hozzáférhető lapkakészlet integrált, SiS Mirage 2 típusú grafikus magot és 8 csatornás hangvezérlőt is tartalmaz, támogatja a SATA meghajtókat is.

Az egyik felvételen látható, hogy egy AMD Turion 64 MT-30 típusú processzorról van szó, melynek maximális órajele 1,6 GHz. A képről kiderül, hogy a legalacsonyabb fogyasztású AMD processzor akár 400 MHz-es sebességre is képes visszakapcsolni, amivel fogyasztás kevesebb mint negyedére csökkenthető. A rivális Pentium M minimális órajele hivatalosan 600/800 MHz, típustól függően, ami egyes helyzetekben -- e-mail írás, olvasás, zenehallgatás -- még pazarlásnak is bizonyulhat.

A Fujitsu Siemens mellett már az Acer és az Asustek is bejelentette, hogy hamarosan turionos modellel fog jelentkezni. A gépekben közös, hogy 15-15,4 hüvelykes kijelzővel érkeznek március végén, tömegük pedig kevesebb lesz mint 3 kilogramm. Az MSI már korábban jelezte, hogy elkészült egy Turion 64 processzort tartalmazó ultrahordozható géppel, amely bár kívül esik az AMD által megcélzott piacon, rendkívül kedvező árfekvésével versenyképes lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.