:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 11. 10:57

Forradalmat hirdetett a Nintendo

Satoru Iwata
Satoru Iwata
[News.com] A Nintendo elnöke, Satoru Iwata a Game Developers Conference rendezvényen új részleteket hozott nyilvánosságra vállalata következő generációs konzoljáról, amelyet egyelőre csak Revolution (forradalom) fejlesztési kódnéven ismerhet a közönség.

IBM processzor, ATI grafikus chip

Iwata elmondása szerint a Revolution egyik legfontosabb újdonsága az lesz, hogy kompatibilis lesz a GameCube-bal, képes lesz futtatni az arra írt szoftvereket. "A GameCube legjobb játékait még évek múlva is lehet élvezni" -- mondta Iwata. Kiderült továbbá, hogy a Revolution processzorát az IBM, grafikus vezérlőjét pedig az ATI Technologies szállítja majd. Iwata azt is elárulta, hogy a konzol alapfelszerelése lesz a vezeték nélküli hálózati vezérlő.

A Sonyhoz és a Microsofthoz hasonlóan a Nintendo is igyekszik minél több fejlesztőt maga mellé állítani, Iwata elmondása szerint a Revolution programozásához nem lesz szükség új és bonyolult fejlesztői eszközök elsajátításához. "Nem kell majd sokat tanulni" -- mondta a Nintendo vezetője, hozzátéve, hogy "itt a legjobb ötlet és nem a legnagyobb [fejlesztési] büdzsé hozza majd a legjobb eredményt".

Újszerű gondolkodásra van szükség

Ezt alátámasztva Iwata bemutatott két teljesen újszerű játékot, amelyek a két képernyővel felszerelt Nintendo DS konzolon futnak. Az egyik, a "Nintendogs" egy virtuális kiskutya, amevel a konzol mikrofonján keresztül kiadott hangutasítások, valamint az érintőképernyő segítségével lehet játszani, de akár tanítani is lehet. Az "ElectroPlankton" játékban a képernyőn úszkáló felhők megérintésével zenét lehet szerezni.

Mindkét bemutatott szoftver túlmutat a hagyományos értelmben vett játékokon és jól példázza a Nintendo küldetését, hogy teljesen újfajta szórakoztató programokat mutasson be, amely széles tömegek számára élvezhető. Iwata szerint ez feltétlen szükséges, hogy a játékipar újabb és újabb felhasználókat, vásárlókat csábítson el. "Csak egymásnak írjuk a játékokat?" -- kérdezte a fejlesztőktől Iwata. "Milyen sűrűn forul elő, hogy olyan játékpt készítenek, amivel még maguk sem játszanak szívesen?"

Iwata meggyőződése, hogy az ilyesfajta gondolkodás legalább annyira fontosak a játékipar előremozdítása szempontjából, mint a gyors processzorok és grafikus chipek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.