:

Szerző: Budai Péter

2005. március 11. 09:21

Véget ért a Mozilla fejlesztése

[BetaNews] A Mozilla Foundation lezárta a Mozilla Application Suite, -- kódnevén Seamonkey -- további fejlesztését, helyette minden energiájával a Firefox és a Thunderbird szoftvereket fogja erősíteni. Az idősödő böngészőt egy külön közösség veszi át, akik új nevet is adnak neki.

[BetaNews] A Mozilla Foundation lezárta a Mozilla Application Suite, -- kódnevén Seamonkey -- további fejlesztését, helyette minden energiájával a Firefox és a Thunderbird szoftvereket fogja erősíteni. Az idősödő böngészőt egy külön közösség veszi át, akik új nevet is adnak neki.

Hivatalosan véget ért a Mozilla fejlesztése

A Mozilla Suite a korábbi Netscape 4.x Communicator szolgáltatásait tartalmazta, így például a Firefox böngésző és a Thunderbird levelezőprogram elődeit, valamint egy HTML-szerkesztő alkalmazást is. A projekt részeként az alkalmazásokat szinte valamennyi platformra elérhetővé tették, és a lehető legtöbb internetes technológia támogatása biztosított volt.

Ugyan a Mozilla alkalmazáscsalád likvidálását már régóta tervezte a Mozilla Foundation, mindeddig nem lehetett tudni, pontosan mikor következik be. Az 1.7-es verzióra már csak végleges, stabil kódváltozatként tekintettek, azóta nem készült jelentős változtatás. Az illetékesek ekkor még egészen másképp nyilatkoztak a projekt jövőjéről: "Nem küldjük nyugdíjba a Seamonkey alkalmazásokat, vagy az XPFE felhasználói felületet belátható időn belül" -- persze ez a kijelentés meglehetősen tágan értelmezhető.

Tovább növeli a helyzet körül kialakult zavart, hogy a Mozilla 1.8 alpha és béta verziói is megjelentek, jelezve, hogy a fejlesztés tovább folytatódik -- a fejlesztők tovább kódoltak, és újabb nyelvekre készültek el fordítások is. Az első komolyabb ellenpontot mégis az ezen a héten felfedezett jegyzet hozta létre. A dokumentum a február 28-án lezajlott Mozilla Foundation csapatmegbeszélés összefoglalását tartalmazta. A Mozilla 1.8 végleges változatának fejléce alatt mindössze az szerepelt: "Megbeszélés tárgyát képezi, csinálunk-e ilyet egyáltalán."

Csütörtökön került bejelentésre a fejlesztés irányának megváltoztatása, megerősítve a korábbi spekulációkat. "Az 1.7.x termékvonal lesz az utolsó a kiadott Seamonkey szoftverek sorában, amit a Mozilla Foundation felügyel" -- tudatták a szervezet illetékesei.

Felesleges munkának bizonyult az 1.8-as verzió készítése

Sokan hangot adtak annak az érzésüknek, hogy a döntés miatt felesleges időpocsékolásnak minősül minden Mozillával kapcsolatos korábbi munka. A szervezet vezetői azonban kiemelték, hogy a fejlesztők átvehetik a hivatalosan lezárt termékcsoportot. "A Mozilla Foundation minden infrastrukturális támogatást megad azoknak, akik szívesen dolgoznának az 1.7.x kiadások elkészítésén, számításaink szerint több fejlesztőcég is szóba kerülhet, akik ezáltal készíthetnének termékeket saját ügyfeleik részére" -- tudatták a szervezet hivatalos álláspontját.

A Mozilla Foundation felismerte az 1.8-as változat körüli problémákat is; több lényeges fejlesztés zajlott le az új változat kialakítása érdekében, azonban ezek továbbvitele nem biztosított. "Kétségtelen, hogy az 1.8 alpha és béta kiadásai nagy zavart keltettek a termék további fejlesztésével kapcsolatban. Ez a mi hibánk volt. Akik hozzájárultak a projekthez, jogosan mérgesek ránk. Csak elnézésüket kérhetjük, azonban ennél többet nem tehetünk, nem tudunk a hibánkon változtatni" -- kértek elnézést a szervezet képviselői.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.