:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 9. 09:52

Újjászületik a Sony Walkman

A vasárnap óta új elnök-vezérigazgató irányítása alatt álló Sony bejelentette, hogy hamarosan hét Walkman márkajelzéssel ellátott, flash memóriás MP3-lejátszót dob piacra. A japán vállalat célja, hogy jelentős piaci részesedést hódítson el az Apple-től, amely az elképesztően sikeres iPod modellek révén a hordozható zenelejátszók piacának urává vált.

[HWSW] A vasárnap óta új elnök-vezérigazgató irányítása alatt álló Sony bejelentette, hogy hamarosan hét "Walkman" márkajelzéssel ellátott, flash memóriás MP3-lejátszót dob piacra. A japán vállalat célja, hogy jelentős piaci részesedést hódítson el az Apple-től, amely az elképesztően sikeres iPod modellek révén a hordozható zenelejátszók piacának urává vált.

Az iPod legújabb változata, a flash memóriás iPod Shuffle igen keresett termék, ennek a versenytársai lesznek a Sony új Walkmanjei. A japán cég anyaországában már március 21-én bemutatja az új termékcsalád első három példányát, amelyeket április végén újabb négy követ majd. A Sony szóvivője szerint a termékek Japánban, az Egyesült Államokban és Európában "közel azonos időben" kerülnek a boltok polcaira. A szóvivő nem árulta el, a Sony hány darabot tervez gyártani vagy értékesíteni az új Walkmanekből.

MP3-támogatással

A zenelejátszók kiviteltől függően 256, 512 vagy 1024 megabájt memóriát tartalmaznak, utóbbiak akár 47 óra zene tárolására is alkalmasak. A felső kategóriás modellek alacsony fogyasztású szerves kijelzővel (OLED) is rendelkeznek majd. Az árak átszámítva 18 ezer és 45 ezer forint között mozognak.

A Sony egyelőre senkit sem avatott be a készülékek specifikációiba, azonban több mint valószínű, hogy a Walkmanek támogatni fogják az MP3 fájlformátumot is, ami korábban nem volt jellemző a Sony termékeire. Korábban a japán cég játékokért felelős vezetője, Ken Kutaragi elismerte, hogy a Sony hibát követett el azzal, hogy hordozható lejátszóiból a kalózkodástól való félelem miatt száműzte az MP3-támogatást, mert ez a vevők nagyrészét távol tartotta a cég termékeitől. Részben ez okozta, hogy az elektronikai piacon jó névnek számító Sonyt a digitális zenelejátszók szegmensében szinte nem is jegyzik.

Walkman-telefonok

A világ első hordozható kazettásmagnója (sétálómagnója), a Sony Walkman 1979-ben jelent meg a piacon és debütálása óta több mint 330 millió példányt értékesítettek belőle. Az első Walkman a Pressman névre keresztelt diktafon alapjaira épült, a Sony tervezői elhagyták a felvétel lehetőségét, helyette két fülhallgató-csatlakozót építettek a készülékbe, így akár egyszerre ketten is hallgathattak vele zenét. A magnó még egy aprócska mikrofonnal is rendelkezett, ezt a későbbi modellekről már lehagyták. A Walkman megjelenése után óriási őrület lett, másolatok tucatjai árasztották el a piacot.

A sikeres márkanevet újjáélesztésétől a Sony most a digitáls lejátszók sikerét várja. A cég mobiltelefonos leányvállalata, a Sony Ericsson is számos olyan készüléket mutat be az idén, amelyek a Walkman nevet viselik és kifejezetten zenelejátszásra alakították ki őket.

Az első Walkman-telefon, a Sony Ericsson W800 alaptartozéka a sztereó fülhallgató. A telefon az AAC és az MP3 formátumú fájlokat képes lejátszani és egy mellékelt szoftver segítségével a saját CD-inket is áttölthetjük a memóriájába, amely 512 megabájtos. A zenelejátszó vezérlésére külön gomb szolgál a telefonon. A W800 emellett egy 2 megapixel felbontású digitális kamerát is tartalmaz, valamint természetesen telefonálni is lehet vele. A készülék érdekessége, hogy a mobiltelefonos rész akár ki is kapcsolható, így akár 30 óra folyamatos zenehallgatása nyílik lehetőség.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.