Szerző: Ady Krisztián

2005. március 3. 08:56

Újabb apró lépés a digitális televíziózás hazai elindulása felé

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium sajtóközleményben jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta a földfelszíni digitális televízió műsorszórásra való átállás stratégiai célkitűzéseiről és az elsődleges kormányzati feladatokról szóló előterjesztést. A digitális technológia bevezetésével olyan infrastruktúra létesülhet Magyarországon, amely többek között lehetővé teszi a hozzáférést a szélessávú adatszolgáltatásokhoz lakóhelytől és társadalmi helyzettől függetlenül bárki számára.

[HWSW] Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium sajtóközleményben jelentette be, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta a földfelszíni digitális televízió műsorszórásra való átállás stratégiai célkitűzéseiről és az elsődleges kormányzati feladatokról szóló előterjesztést. A digitális technológia bevezetésével olyan infrastruktúra létesülhet Magyarországon, amely többek között lehetővé teszi a hozzáférést a szélessávú adatszolgáltatásokhoz lakóhelytől és társadalmi helyzettől függetlenül bárki számára.

A digitális televíziózással járó előnyök, valamint az Európai Unióban e területen zajló folyamatok indokolttá teszik, hogy a kormány stratégiai szinten tervezze az új technológiára történő átállást. Az elfogadott határozat szerint a kormány elsődleges feladata a szolgáltatás elindítását lehetővé tevő szabályozási környezet kialakítása és a szükséges frekvenciák biztosítása.

A digitális műsorszórás elindításával párhuzamosan folytatódni fog a jelenlegi műsorok analóg sugárzása is, amely lehetővé teszi a lakosság számára, hogy az átállást -- anyagi lehetőségeihez mérten -- hosszabb idő alatt végezhesse el. A jelenlegi tervek szerint a kereskedelmi, élő szolgáltatás 2007-ben indulhat el az ország sűrűn lakott területein. A szolgáltatás fokozatos kiterjesztését követően az analóg műsorszórás teljes leállítása 2012-re várható.

Kapcsolódó cikkünk:
Digitális műsorszórás -- hazai tapasztalatok első kézből

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról