:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 24. 14:09

Xbox 360 néven, merevlemez nélkül kerül boltokba a Microsoft új konzolja?

Sokáig pletykatéma volt, hogy vajon az új generciós Xbox konzol tartalmazmi fog-e a játékállások, kiegészítők elmentésére használható merevlemezt. A Xenon kódnéven fejlesztett új konzolban nem lesz az alapcsomag része a merevlemez, de a készülék tartalmaz egy bővítőhelyet, amelybe utólag be lehet építeni -- állítja megbízható forrásokra hivatkozva az Engadget kütyüblog, amely azt is tudni véli, hogy a konzol végül Xbox 360 néven kerül a boltokba.

[HWSW] Sokáig pletykatéma volt, hogy vajon az új generciós Xbox konzol tartalmazmi fog-e a játékállások, kiegészítők elmentésére használható merevlemezt. A Xenon kódnéven fejlesztett új konzolban nem lesz az alapcsomag része a merevlemez, de a készülék tartalmaz egy bővítőhelyet, amelybe utólag be lehet építeni -- állítja "megbízható forrásokra" hivatkozva az Engadget "kütyüblog", amely azt is tudni véli, hogy a konzol végül "Xbox 360" néven kerül a boltokba.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a Microsoft azt közölte a konzolra fejlesztőkkel, hogy élhetnek a merevlemez adta lehetőségekkel, azonban ne vegyék biztosra annak meglétét. A jelenleg kapható Xbox alapkiépítésként tartalmazza a merevlemezt, azonban csak kevés játék használja ki a benne rejlő lehetőségeket, ugyanakkor a meghajtó jelentősen megdrágítja a készülék gyártását. Egyes találgatások szerint az új Xbox merevlemeze nem csupán adattárolásra lesz használható, hanem gombokkal és kijelzővel is rendelkezik majd, így hordozható médialejátszóként is funkcionálhat.

Találgatások

Egyelőre csupán találgatásokat lehet olvasni arról, pontosan milyen alkatrészekből áll majd az Xbox 360. Egy Microsofttól kiszivárgott dokumentum szerint a konzol hardvere három darab 3,5 GHz-es PowerPC G5 processzort tartalmaz, amelyeket egy chipre integráltak. A grafika megjelenítéséről 500 MHz-es ATI videochip gondoskodik, amely 10 megabájt beágyazott memóriát tartalmaz. Amint az Xbox esetében bevált, a videochip és a processzorok közös memórián osztoznak. Míg az Xboxban 64 megabájt DDR SDRAM található, utódában 256 megabájt kap helyet.

Az Xbox 360-ban várhatóan az alapkonfiguráció része lesz a 10/100 Mbps sebességű Ethernet-vezérlő, valamint az USB2.0 kontroller, amelyhez a játékvezérlőkön kívül kamerát, mikrofont vagy adattárolót is lehet majd csatlakoztatni. A Xenon elődjéhez hasonlóan négy kontrollert támogat. Érdekesség, hogy a konzol külsejének tervezése jelenleg is zajlik, egyelőre nem tudni, milyen lesz a végleges forma, csupán annyi bizonyos, hogy a készülék kisebb lesz, mint az Xbox.

A Xenon operációs rendszerének alapjául a Windows NT szolgál majd. A kiszivárgott dokumentumban szó esik arról, hogy a furcsa, három processzort tartalmazó konfigurációra a szoftverek fejlesztése, a többszálúságban rejlő lehetőségek kiaknázása nem triviális feladat. Az Xbox Advanced Technology Group eközben olyan módszerek kifejlesztésén dolgozik, miként tehermentesíthető a grafikus processzor, hogyan vállalahatnának át több feladatot a PowerPC G5 magok.

Őszi premier?

A konzol képességeit bemutató anyag legutolsó bekezdése igen érdekes. A dokumentum szerint a Xenon nem kompatibilis az Xboxszal, azonban elegendő teljesítménnyel rendelkezik annak emulációjához, így elvben megoldható, hogy az Xboxra írt játékok fussanak a Xenonon. Egyelőre nem tudni, a konzol futtatni fogja-e elődjére írt programokat, a Microsoft szerint az emuláció kifejlesztése és főként ellenőrzése elég nagy feladat, ezért mindenképp meg kell vizsgálni, van-e valós igény az Xboxra írt játékok használatára.

A hardverkonfigurációnál talán csak egyetlen dolog bizonytalanabb, ez pedig a konzol piaci premierjének időpontja. A legvalószínűbb, hogy a Microsoft az idén ősszel dobja piacra a készüléket, azonban ez azt jelenti, hogy a májusi E3 Expón vagy a Game Developers Conference rendezvényen be fogják jelenteni a végleges hardvert és talán már működő játékokat is láthat a közönség.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.