:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 23. 08:59

Az AMD ma mutatja be kétmagos asztali processzorát

Az AMD ma mutatja be kétmagos asztali processzorát, amely Toledo névre hallgat. A lapka két Athlon 64 magot tartalmaz egy chipen és a vállalat tervei szerint már 2005 második felében piacon lehet.

[HWSW] Az AMD ma mutatja be kétmagos asztali processzorát, amely Toledo névre hallgat. A lapka két Athlon 64 magot tartalmaz egy chipen és a vállalat tervei szerint már 2005 második felében piacon lehet.

Kevés részlet

A cég nem árult el részleteket a Toledóról, egy korábban közzétett terméktervből mindössze annyit lehet tudni, hogy valószínűleg Athlon 64 FX néven kerül piacra, Socket939 kivitelben kerül forgalomba, azaz kompatibilis ma elterjedt alaplapokkal, és hogy támogatja az SSE3 utasításkészletet. A chipet 90 nanométeres csíkszességgel gyártják majd, silicon-on-insulator (SOI) technológiával.

Az AMD eddigi termékpolitikája alapján sejthető, hogy a Toledo szinte teljes egészében megegyezik a kétmagos Opteronnal, amelynek első működő példányait már tavaly ősszel bemutatta az AMD. A kétmagos Opteron -- amelynek mindkét magjához 1-1 Mbyte másodszintű gyorsítótár kapcsolódik -- 205 millió tranzisztort tartalmaz, ez közel kétszerese a most kapható Opteron tranzisztorszámának, ami 106 millió. A kétmagos Opteron az előzetes becslések szerint mintegy 30-35 százalékkal gyorsabb az egymagos változatnál, miközben a túlzott hőtermelése és fogyasztás elkerülése érdekében órajele 600-1000 MHz-cel alacsonyabb azokénál.


A kétmagos Opteron látképe

A csúcskategóriás Athlon 64 FX premierje után a "sima" Athlon 64 processzorok családjában csak 2006-ban köszönt be a kétmagos korszak, mégpedig a Windsor és Orleans magos lapkák személyében, amelyek már DDR2 memóriavezérlőt tartalmaznak és egy teljesen új "Socket M2" névre hallgató foglalatba illeszkednek.

Két mag sem elég?

Az AMD hivatalosan ismertetett terveiben egyelőre csak kétmagos processzorok szerepelnek, azonban egyesek tudni vélik, hogy a cég már gőzerővel dolgozik a négymagos chipjei tervein is, amelyek várhatóan 2007-re készülnek el. A Goldman Sachs befektetési bank egyik elemzője szerint két év múlva a cég már olyan processzorral jelentkezik, amelynek 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott áramköre összesen négy processzormagot tartalmaz.

Az Intel és az AMD számára egyaránt 2005 lesz a kétmagos processzorok premierjének éve. Az Intel első kétmagos chipje az asztali gépek számára készült Pentium 4 sorozat tagja lesz, ezzel szemben az AMD a szerverekbe és munkaállomásokba szánt Opteron termékcsaládban vezeti be először az új technológiát. Az Intel első, kétmagos szerverprocesszora, a Montecito magos Itanium az év végére várható, a kétmagos Xeonok pedig 2006-ban érkezhetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.