:

Szerző: Ady Krisztián

2005. február 16. 10:56

Ismét ingyen zene a Napstertől?

[News.com, HWSW] Csúfos kudarcba fulladhat a Napster február harmadikán elindított, havi előfizetési díjért korlátlan mennyiségű letölthető dalt biztosító Napster to Go szolgáltatása. A Napster to Go lényege, hogy havi előfizetési díj ellenében a felhasználó addig jogosult PC-jén vagy hordozható lejátszóján hallgatni a letöltött dalokat, ameddig fizeti a havidíjat. A letöltött dalokat azonban egyszerűen meg lehet fosztani a jogvédelmi mechanizmustól, így már bármeddig hallgathatók, másolhatók, fájlcserélőn terjeszthetők.

Havi 15 dollárért korlátlan mennyiségű zene

A Napster to Go keretén belül havi 14,95 dollárért (~3000 forintért) tetszőleges mennyiségű dalt tölthetnek le az internetezők, és akár át is másolhatják azokat hordozható audiolejátszójukba. Hallgatni azonban csak addig hallgathatják őket, amennyi ideig az előfizetésük érvényes. A Microsoft digitális jogkezelő rendszerén (digital rights management, DRM) alapuló szolgáltatást hónapokon át tesztelte a Napster. A DRM teszi lehetővé, hogy az azzal kompatibilis hordozható lejátszók is figyelemmel tudják kísérni a dalok "érvényességi idejét", vagyis hogy azokat mennyi időre vette meg a felhasználó.

A kiváló minőségű Windows Media Audio állományokat védő Microsoft DRM jogkezelő technológia azonban igen ingatag lábakon áll. A WMA kiterjesztésű állományok "felszabadítására" ugyanis már régóta rendelkezésre állnak megfelelő segédprogramok, kétes helyekről származó kódok, melyek veszélyes fegyvernek bizonyulhatnak a kalózok kezében. A warez oldalakról letölthető segédprogramok mellett olyan alkalmazások is képesek a DRM védelem kikerülésére, mint a Winamp, melynek egyik pluginje képes a jogvédett állományokat WAV formátumú fájlokká konvertálni.

Szemfüles felhasználók tehát akár már egyhavi előfizetési díj ellenében letölthetik a Napster teljes kínálatát, melyet megszabadíthatnak a jogvédelemtől, és tetszőleges formátumba tömörített állományokat készíthetnek belőlük. Ezeket utána már szabadon másolhatják, hallgathatják, de akár fájlcserélő hálózatokon is elérhetővé tehetik.

Tökéletes másolásvédelem egyelőre nem létezik

"Semmi új nincs ebben" -- mondta Dana Harris, a Napster szóvivője. "Mindent megteszünk, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegyük a rendszert azok számára, akik fizetni akarnak a zenéért" -- tette hozzá. A kiadók vezetői, a jogdíjtulajdonosok ugyanakkor aggodalommal figyelik a régi technika újszerű alkalmazását.

A Windows Media másolásvédelmi rendszerét elsőként 2001-ben törték fel, a redmondi óriás azonban később egy javítást adott ki médialejátszó szoftveréhez, a Windows Media Playerhez, mely befoltozta ezt a biztonsági rést. A Microsoft már vizsgálja az említett Winamp plugint, hogy vajon a szoftver megsérti-e a vállalat licencfeltételeit.

A tökéletes másolásvédelem egyelőre csupán a kiadók álmaiban létezik, ma ugyanis egy elérhető áron megvásárolható, jó minőségű hangkártya használata is elegendő ahhoz, hogy másolatot készítsünk egy jogszerűen letöltött, jogvédett zeneállományról. Nem kell mást tennünk, csupán beállítani a hangkártyához kapott vezérlőpulton felvételi forrásként a hangkártya kevert, mixelt jelét, majd egy másik programmal rögzíteni a zenelejátszó programmal lejátszott dalt.

Tény, hogy az így rögzített anyag minősége némileg romolhat, de ez az állománycserélő hálózatokat használó internetezők döntő többségét hidegen hagyja, számukra az "ingyen" elérhető dalok a lényegesek és nem mint a minőségük. A fenti módszer ellen pedig senki sem képes jelenleg védekezni, ehhez a hardvergyártók támogatására, a jogvédett anyagok lejátszása esetén életbe lépő hardveres védelemre lenne szükség.

Több gigányi zene

Egy iPodot teljesen feltölteni zenével az iTunes zeneboltból mintegy 10 ezer dollárba (~2 millió forintba) kerül, ezzel szemben a Napsternél már havi 15 dollár befizetésével kaphatunk ugyanennyi zenét, vagy akár többet is, amennyit csak a merevlemez elbír. A Napster a Dell, a Creative és az iRiver lejátszóit hirdeti, melyek kompatibilisek a Microsoft DRM jogkezelő rendszerével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.