Szerző: Budai Péter

2005. február 2. 10:57

Ingyen letölthető a Sun Solaris 10 operációs rendszer

[News.com] A Sun Microsystems betartotta ígéretét, és a legfrissebb Solaris operációs rendszert, ami a 10-es verziószámot kapta, ingyenesen letölthetővé tette bárki számára.

Bárki letöltheti, ingyen használhatja

Hétfő este óta bármely regisztrált felhasználó letöltheti a Sun Solaris 10 operációs rendszert a Sun weboldaláról. A szoftver ingyenesen használható otthoni és vállalati környezetben is, és a biztonsági javítások is azonnal, díjmentesen elérhetőek lesznek hozzá. Azonban azok, akik specifikus hibajavításokat, vagy tanácsadást, támogatást kérnek, szerződést kell kötniük a vállalattal.

A Solaris 10 kritikus mérföldkő a Sun tervében, melynek célja, hogy a Linux és a Windows dominanciáját valamelyest megtörje, és a legjobb Unix-alapú operációs rendszert biztosítsa az IBM AIX és a HP-UX ellenében. Ennek elérése érdekében a Solaris 10 jelentős technológiai újdonságokat vonultat fel, és a vállalat a nyílt forrást éltető fejlesztőket is megkísérli maga mellé állítani, hogy a lehető legjobb szoftvert állítsa elő.

A Sun a legfeljebb négy processzort tartalmazó szerverek esetében az alapszintű terméktámogatást évi 120 dollár/processzor áron értékesíti, míg a hagyományos és a premium támogatás 240 és 360 dolláros áron vehető igénybe. A biztonsági javítások automatikus letöltése minden felhasználó számára elérhető lesz a 2005 közepén megjelenő Sun Update Connection szolgáltatás segítségével.

Újdonságok

A Solaris 10 újdonságai dióhéjban:

  • A 64 bites x86-os processzorok -- Intel Xeon, és AMD Opteron -- támogatása. A Linux már támogatja ezeket az architektúrákat, azonban a Windows operációs rendszerek még 2005 tavaszáig nem, az IBM és a HP operációs rendszerei pedig egyáltalán nem támogatják a 64 bites x86-processzorokat. Bár a Sun majdnem feladta ezirányú terveit, most az egyik legelkötelezettebb híve az új hardvereknek.
  • A Solaris Containers technológia, amely korábban az N1 Grid Containers nevet viselte. Használatával egy operációs rendszer darabokra osztható, miáltal a számítógépet elérő felhasználók úgy érzékelik, mintha mindannyian más gépet használnának, ezáltal a párhuzamos feladatok kezelése hatékonyabbá válik.
  • A DTrace, vagy más néven Dynamic Tracing minden eszközt megad a fejlesztőknek és rendszeradminisztrátoroknak, hogy betekintsenek az operációs rendszer éppen aktuális állapotába, valamint feltérképezhessék annak teljesítményproblémáit, és annak okait. Jelenleg ez az egyetlen Solaris 10 szoftvermodul, aminek forrása már szabadon elérhető.
  • A ZFS (Zettabyte File System) a Sun legújabb fájlrendszere, ami az ígéretek szerint lényegesen javítja az adattárolás megbízhatóságát, és elérhetővé teszi annak nagy léptékben történő felhasználását. A ZFS megszünteti a korábbi fájlrendszerszintű inkompatibilitást is az x86 és a Sun UltraSparc chipkészlettel felszerelt rendszerek között. A ZFS végleges változata még nem érhető el a most kiadott operációs rendszer részeként, azt egy későbbi frissítés fogja csak tartalmazni.
  • A Linux Application Environment, kódnevén Janus, amivel Red Hat Linux alá fejlesztett alkalmazások bármiféle módosítás nélkül futtathatóak x86-alapú Solaris szervereken. Jelenleg még a Janus sem érhető el, ám a fejlesztés hátralévő szakaszában korábbi Linux változatok támogatását is ígéri a vállalat.
  • A Project FireEngine a Sun Solaris új hálózatkezelésének fedőneve, amelyben elsősorban a teljesítmény növelésére helyezték a hangsúlyt, hogy elfeledtessék a sokáig köztudatban élő "Slowlaris" gúnynevet.
  • Automatikus öngyógyítás, amely lehetővé teszi, hogy az operációs rendszer egyes harver- és szoftverhibákat átvészeljen anélkül, hogy a rendszer teljesen összeomlana, vagy éppen újra kéne indítani.
  • Process Rights Management. Ez a technológia az eddiginél sokkal részletesebb jogosultsági beállításokat tesz lehetővé, ezáltal csökkentve az adott szerver megtámadásának lehetőségeit.

A cél a konkurencia háttérbe szorítása

A vállalat úgy véli, hogy az operációs rendszer ingyenessé tételével további felhasználókat, fejlesztőket és üzleti partnereket szerezhet magának. Az OpenSolaris projekt pedig a szoftver forráskódjába enged majd betekintést, ám ez a kezdeményezés várhatóan a második negyedévben teljesedik csak ki.

A Solaris azonban jelentős kihívásokkal áll szemben. A legnagyobb problémát továbbra is a Linux térnyerése jelenti, aminek fejlesztését több informatikai nagyvállalat is jelentős mértékben támogatja. A Meta Group előrejelzése szerint a Linux adattárházak céljára történő felhasználása a jelenlegi 8-9 százalékról 2007-re akár 25 százalékra is emelkedhet, és ez a változás nagy részben a korábbi Unix-alapú operációs rendszerek kárára történik majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról