:

Szerző: Bőle György

2000. június 6. 21:00

A Computex mai napján a VIA bejelentette új processzorcsaládját, a VIA Cyrix III-at

Pár napja számoltunk be arról, hogy a VIA valószínűleg a tervezett dátum előtt, már júniusban bemutatja új processzorcsaládját. Ez a hír két napja ment le a HWSW-n... Erre ma már meg is volt a bejelentés. (ez a Computex nagyon nem az Intelről szól... )


A Computex mai napján a VIA bejelentette új processzorcsaládját, a VIA Cyrix III-at, melyet eddig Samuel kódnéven ismertünk.
Az új VIA processzorok első példányai 533 és 667 MHz közötti órajeleken fognak debütálni. A Cyrix III Socket 370 foglalatba illeszkedik, 100 és 133 MHz-es FSB-t használ (az alkalmazott buszfrekvencia verziónként más és más), 128KB L1 cache-t tartalmaz, és támogatja az AMD 3DNow! utasításkészletét.
A VIA a processzort a Celeron ellenfelének szánja (ez jól látható a processzor által használt foglalatból), amit a sajtóközleményükben úgy fogalmaznak meg igen szépen, hogy a Cyrix III optimális egyensúlyát nyújtja a magas teljesítménynek és kedvező árnak. Akkor itt most rögtön hozzá is tenném, hogy L2 cache nincs a lapkán (meg sem említik a sajtóanyagban), vagyis - rossz hasonlattal élve - egy emelt órajelű K6-2 klónnal van dolgunk... Ez pedig annyit tesz, hogy a - kizárólag olcsósága végett sikere számító processzor - teljesítménye csupán irodai alkalmazások futtatására teszi alkalmassá (nem egy timedemozos típus). A bejelentés szövegében lévő Dynamic Power Caching Architecture kifejezés pedig egy kellemes mosolyt csalt az arcomra...
Az processzormag 0.18 mikronos technológiával készül, területe mindössze 76 mm^2, ezenkívül kiemelném igen alacsony, 10 Watt körüli fogyasztását, ami notebook felhasználásra különösen alkalmassá teszi.

A Cyrix III ára 1000 darabos tételben az órajel függvényében (533-667MHz) 75 és 160 dollár között alalkul majd.

[Hivatalos bejelentés]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.