:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 19. 16:09

A vállalatok végre lecserélték régi PC-iket

Az erős európai eladásoknak, no meg az amerikai vállalatok körében jelentkező keresletnek köszönhetően 2004 negyedik negyedévében a PC-eladások 13,7 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbi szintet -- jelentette be az IDC piackutató vállalat, míg a rivális Gartner adatai szerint a forgalom 10,9 százalékkal bővült.

[HWSW] Az erős európai eladásoknak, no meg az amerikai vállalatok körében jelentkező keresletnek köszönhetően 2004 negyedik negyedévében a PC-eladások 13,7 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbi szintet -- jelentette be az IDC piackutató vállalat, míg a rivális Gartner adatai szerint a forgalom 10,9 százalékkal bővült.

A vállalatok végre lecserélték öreg gépeiket

A tavalyi évben világszerte 177,5 millió PC talált gazdára, ez rekord az iparág történetében, az eladások 14,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban -- állítja az IDC. A Gartner eközben 189 millió eladott PC-ről és 11,8 százalékos növekedésről beszél. A két cég által közzétett számok közötti különbséget az eltérő mérési metódus okozza.

Abban azonban mindkét piackutató cég egyetért, hogy a remek piaci eredmények elsősorban a vállalatoknak köszönhetőek, amelyek végre megkezdték azoknak a számítógépeknek a lecserélését, amiket még az Y2K probléma megoldása kapcsán szereztek be. Charles Smulders, a Gartner elemzője azonban arra figyelmeztet, hogy a vállalati PC-csere programok 2005-ben zömmel lezárulnak és a piaci növekedés alábbhagy. Az európai piacon a fogyasztók és a vállalatok is aktívak voltak, mivel igen erős volt az euró árfolyama a dollárhoz képest.

Meglepetés a Távol-Keletről

A piaci verseny legnagyobb nyertese a Dell és a tajvani Acer. Előbbi vállalat a világpiacon és az amerikai piacon is növelte előnyét a HP-val szemben a piacvezető pozícióért folyó harcban, utóbbi vállalat azonban bravúros, 34 százalékos eladási növekedést produkálva bekerült a világ öt legnagyobb PC-gyártója közé.

A Dell globális forgalma világszinten 21,1 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben, a vállalat ezzel 17 százalékos piaci részesedést ért el és növelte előnyét a HP-val szemben. A HP eladásai a piaci növekedésnél lassabb ütemben, csupán 9 százalékkal bővültek, ez a világpiacon csupán 16 százalékos részesedés megszerzésére volt elég. A bronzérmet az IBM szerezte meg, megelőzve a Fujitsu Siemenst és az Acert.

Erősített a Gateway

Ami az amerikai piacot illeti, itt a Dell előnye behozhatatlannak tűnik, a texasi cég piaci részesedése elérte a 33 százalékot, vagyis az országban eladott PC-k, notebookok és Intel-alapú szerverek közül már minden harmadikat a Dell gyárt. A második helyezett HP részesedése 23 százalék volt. Meglepően jól szerepelt az év elején még gyengélkedő, később az eMachines felvásárlásával erősítő Gateway, amely közel 50 százalékos növekedést mutatva a harmadik helyet szerezte meg a gyártók rangsorában, megelőzve az IBM-et és az Apple-t.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.