:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 17. 10:20

Egyesíti nyomtatási és PC-s részlegeit a Hewlett-Packard

Vyomesh Joshi
Vyomesh Joshi
[WSJ] A Hewlett-Packard megcáfolva azokat a spekulációkat, amelyek szerint önállósítaná nyomtatási vagy a személyi számítógépes üzletágát, pénteken közölte, hogy egyesíti azokat. Az átszervezés után létrejött "képalkotási és személyi rendszerek" (imaging and personal systems) részleget Vyomesh Joshi, a nyomtatási divízió feje irányítja majd. Duane Zitzner, a PC-üzletág korábbi vezetője nyugdíjba ment.

A HP legfényesebben teljesítő részlege már régóta a nyomtatási divízió, amely évek óta masszívan nyereséges, a vállalalat nettó profitjának háromnegyedét ez a divízió termeli ki. A PC-üzletág teljesítménye hullámzó, bár az utóbbi időben minden negyedévben némi nyereséget tudott felmutatni. A HP a világ második legnagyobb PC-gyártója, szoros versenyben a Dellel. A személyi számítógépes üzletág az asztali és hordozható PC-k mellett a kézi számítógépekért is felelős.

Kolonc

A vállalat bejelentése szerint a két részleg egyesítése egyfelől lehetőséget ad a költségek csökkentésére, másfelől a szinergia révén egymást erősítheti a két divízió olyan feltörekvő területeken, mint a szórakoztatás. Erre elsősorban a digitális fényképezés terjedése ad lehetőséget. Érdekesség, hogy bár a két üzletágat integráltni fogják, a pénzügyi eredményeiket külön-külön hozzák nyilvánosságra.

Egyes szakértők üdvözölték a HP döntését, mondván, hogy a nyomtatási részleget eddig vezető Vyomesh Joshi keze alatt a PC-üzletág is szárnyra kaphat. Vannak, akik szerint Joshi akár a cég következő elnök-vezérigazgatója is lehet, bár a jelenlegi vezető, Carly Fiorina egyelőre nem tervez távozni a HP-tól. Mások szerint Joshi számára átok az átszervezés, hiszen a bőséges nyereséget hozó nyomtatási részleg koloncként megkapta a nyakába a PC-divíziót.

Míg a nyomtatási piacon a HP tisztán vezet, addig a PC-piacon csak szoros második és élet-halál harcot vív a Dell-el. Joshi egy interjúban elmondta, várakozással néz e kihívás elé és megpróbálja azokat a "trükköket" alkalmazni a PC-kre, amelyek a HP-t a nyomtatási piac élére repítették.

Második nekifutás

A nyomtatási és a személyi számítógépes üzletág egyesítése a második jelentős átszervezés a HP közelmúltjában, a tavalyi év során a vállalat a szerverekért felelős divíziót vonta össze a szolgáltatási részleggel.

A Wall Streeten már régóta az a hír járta, hogy a HP önállósítja nyomtatási részlegét, azonban a mostani bejelentés egyérteműen cáfolja ezeket a pletykákat. Decemberben Carly Fiorina bevallotta, hogy korábban már három különböző alkalommal is felmerült a cég szétdarabolása, azonban az igazgatótanács végül minden esetben elvetette az ötletet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.