:

Szerző: Ady Krisztián

2005. január 17. 12:19

Macintosh gépeken lesz elsőként elérhető a CD-lemez felületére feliratozó HP technológia

A hordozható optikai meghajtóiról és merevlemezeiről ismert Lacie a készülékgyártók között elsőként jelentette be, hogy új külső DVD-írója támogatja a LightScribe feliratozó technológiát. A LaCie új d2 nevű DVD-írója 16x-os sebességgel írja a DVD+/-R lemezeket, 4x-esen a DVD+/-RW lemezeket, míg a kétrétegű DVD+R9 lemezeket 4x-es sebességgel kezeli.

[HWSW] A hordozható optikai meghajtóiról és merevlemezeiről ismert Lacie a készülékgyártók között elsőként jelentette be, hogy új külső DVD-írója támogatja a LightScribe feliratozó technológiát. A LaCie új d2 nevű DVD-írója 16x-os sebességgel írja a DVD+/-R lemezeket, 4x-esen a DVD+/-RW lemezeket, míg a kétrétegű DVD+R9 lemezeket 4x-es sebességgel kezeli.

LightScribe

A HP által kifejlesztett LightScribe technológia lehetővé teszi, hogy a különleges felülettel ellátott CD- és DVD-lemezek feliratozható oldalán a lemez megfordítását követően, vagy egy második lézer segítségével monokróm, illetve szürkeárnyalatos képeket, logókat és feliratokat hozzunk létre.

Korábban a Yamaha próbálkozott hasonló technológiával, mely a lemez írható felületére volt képes -- a kapacitás kárára -- céglogókat, feliratokat "gravírozni" az adatokat rögzítő lézer segítségével. Ez a technológia azonban a Yamaha CD-íróival együtt az enyészeté lett. A HP feliratozó technológiája a lemez üres, nyomtatható oldalát használja.


Erre képes a LightScribe

Egy kép kiváló minőségű lenyomata körülbelül 20-40 perc alatt hozható létre a 12 cm-es lemez felületén, de a HP ezt az időt a felére szeretné csökkenteni. Kisebb feliratok, szövegek létrehozása természetesen jóval kevesebb időt, csupán perceket vesz igénybe.

Egyelőre csak Macintoshra

A jelenleg Macintosh felhasználókat célzó, FireWire felületű LaCie DVD-író 199 dolláros, 38 ezer forintos ajánlott áron lesz elérhető február közepétől, a PC-ben is használható modell pedig később lesz megvásárolható valamivel alacsonyabb, 179 dolláros áron. A különleges LaCie készülékhez mellékelik a Mac OS X operációs rendszeren futó Toast 6 Titanium DVD-író szoftvert is, mellyel megírhatók a LighScribe technológiát támogató lemezek.

A LightScribe feliratozó technológiához megfelelő, feliratozható médiák is kellenek, az első ilyen lemezeket a Verbatim szállítja majd. Az 52x-es sebességgel írható LightScribe CD-lemezeket 10 vagy 30 darabot tartalmazó csomagokban lehet majd megvásárolni 11 és 30 dolláros áron. A CD-lemezeket hamarosan, februártól feliratozható DVD-lemezek is követik.

Az Apple támogatásával

Az Apple 2004 októberében szellőztette meg, hogy a vállalat támogatni fogja a Hewlett-Packard nemrég bemutatott LightScribe technológiáját. A vállalat közeljövőben megjelenő SuperDrive meghajtói már kompatibilisek lesznek a lemez-feliratozó technológiával. Az új képesség operációs rendszer-szintű kihasználásához természetesen szükség lesz a Mac OS X operációs rendszeren futó CD- és DVD-író szoftverek, az iTunes, iPhoto, iDVD és DVD Studio Pro alkalmazások továbbfejlesztésére is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.