Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Újabb vírus-féreg hibrid terjed a symbianos okostelefonokon

Ady Krisztián, 2005. január 13. 14:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[infoSync] Újabb okostelefonokon terjedő trójaira, féregre figyelmezteti a mobiltelefon-tulajdonosokat a finn F-Secure. A vállalat szerint a Cabir nyomdokain haladó, a korábban megjelent koncepcióvírus forráskódján alapuló Lasco.A, amely szintén a symbianos, Series 60 platformot futtató okostelefonokat támadja meg.

A vírus-féreg hibrid vezeték nélküli, Bluetooth kapcsolaton keresztül terjed, mégpedig olyan módon, hogy bekapcsolja az okostelefonok esetleg letiltott Bluetooth funkcióját, és bárki számára láthatóvá teszi a készüléket. A Cabir korlátait azonban ez a féreg sem lépi át, miután továbbította magát egy nyitott telefonra, a felhasználónak kell jóváhagynia a Lasco települését. A féreg folyamatosan megfertőzhető telefonokat keres.

A program beépíti magát a tulajdonos telefonján található .SIS alkalmazásokba és telepítőállományokba is, így a telefonról egy másik telefonra küldött, ártalmatlannak tűnő alkalmazás is hordozhatja a vírust. A féreg jelenlétének egyik feltűnő jele, hogy a Bluetooth kapcsolatot nem lehet kikapcsolni.

A vírus-féreg hibrid azt is megakadályozza, hogy az okostelefon tulajdonosa antivírus szoftvert telepítsen Bluetooth felületen keresztül a telefonra, viszont a telefonok beépített böngészőjét használva, webről vagy wapról telepíthetők a Lasco.A eltávolítására készített programok.

FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.