Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 12. 09:05

Várakozások feletti negyedéves eredmények az Intelnél

Paul Otellini
Paul Otellini
[HWSW] A szerverekbe és a noteszgépekbe szánt processzorok iránti kereslet élénkülése miatt az Intel a megemelt várakozásoknál is jobb eredményeket ért el a negyedik negyedévben. A világ legnagyobb chipgyártója 9,6 milliárd dolláros forgalom mellett 2,12 milliárd dollár, azaz részvényenként 33 cent profitról számolt be. Elemzők 9,4 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 31 centes eredményt vártak.

Rekordmennyiségű eladott processzor

A kiváló eredmények ismét a processzorokért felelős Intel Architecture Business Group remek teljesítményének köszönhetőek. A részleg rekordmennyiségű terméket adott el, elsősorban a mobil processzorok, szerverprocesszorok, chipkészletek és alaplapok forgalma volt kiemelkedő. Az asztali PC-kbe szánt processzorok átlagos eladási ára stabilan maradt.

Paul Otellini, az Intel elnöke elmondta, hogy mind Amerikában, mind Európában, mind a fejlődő piacokon jelentősen növekedett a processzorok forgalma. Külön kiemelte Indiát, ahol az eladások 45 százalékkal javultak, valamint Dél-Amerikát és Japánt, ahol a forgalom minden eddigi rekordot megdöntött.

Noha a Communications Group üzemi szinten veszteséges volt, a vezeték nélküli hálózati vezérlők és a flash memóriák egyaránt kiemelkedően jól teljesítettek a piacon. Előbbiekből rekordmennyiségűt adott el az Intel, utóbbiak forgalma egyszerűen csak növekedett. Az AMD hétfőn profit-figyelmeztetést tett közzé arra hivatkozva, hogy a flash memóriák piacán kialakult árverseny érzékenyen érinti pénzügyi eredményeit.

Az idei tervek

A jelenleg is tartó első negyedévre az Intel 8,8-9,4 milliárd dollár közötti bevételt vár, vagyis mintegy 5 százalékkal alacsonyabbat, mint a negyedik negyedévben. Az Intel forgalmának túlnyomó többségét kitevő processzorok forgalma az év végi hajrát követően az első negyedévben rendszerint visszaesik. A cég nem tesz közzé a nyereségére vonatkozó prognózisokat.

A vállalat nyilvánosságra hozta, hogy a 2005-ös pénzügyi év során 5,2 milliárd dollárt költ kutatás-fejlesztésre, szemben a tavalyi 4,8 milliárd dollárral. Az idei évre előirányzott tőkeberuházási keret 4,9-5,3 milliárd dollár, tavaly csupán 3,8 milliárdot költött erre a cég. Az idei évre szánt összeg azért magasabb, mert a vállalat átáll a 65 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiára, ezért egyes üzemeit korszerűsítenie kell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról