Szerző: Ady Krisztián

2005. január 7. 12:37

CES: Menürendszerrel is bővül a márciusban megjelenő DivX 6 formátum

[News.com] A Las Vegas-i Consumer Electronics Show rendezvényen is bemutatta következő generációs DivX 6 tömörítőkodekjének előzetes verzióját a DivXNetworks, és egyben bejelentette, hogy két jelentős stúdióval kötött megállapodást a mozifilmek interneten keresztüli terjesztéséről. A stúdiók nevei sajnos nem ismertek.

DivX 6

A DivXNetworks csütörtökön mutatta be a DivX videotömörítő kodek 6-os változatának előzetes verzióját, mely még nagyobb tömörítési hatékonyságú, mint a jelenleg használt 5-ös változat. A vállalat szerint a 6-os DivX lehetővé teszi majd, hogy a kiadók nagy felbontású HD-filmeket helyezzenek el a normál DVD-lemezeken. A márciusban megjelenő DivX 6 formátum lejátszására képes asztali DVD-lejátszók megjelenése az év későbbi szakában várható, körülbelül 100 dolláros áron.

A San Diego-i vállalat a show-n jelenetette be azt is, hogy megállapodást kötött az Apex Digital-lel a DivX kodek széleskörű támogatásáról, mely szerint az Apex által értékesített, Egyesült Államokban piacra dobott lejátszók kivétel nélkül támogatni fogják a DivXNetworks formátumát.

Bár az Apex nem egy hatalmas márkanév, a vállalat egyike a legtöbb DVD-készüléket forgalmazó cégeknek az Egyesült Államokban, alacsony árú készülékeik szinte minden nagyobb üzletlánc kínálatában megtalálhatók.

Új képességek

A DivX 6 nemcsak magasabb tömörítési arányával próbálja elhódítani a hollywoodi stúdiók szívét, hanem teljesen új képességeket is nyújt majd. Az új funkciókat elsősorban a tartalomszolgáltatók tudják majd kihasználni, ugyanis a DivX 6 már a DVD-hez hasonló menürendszert, feliratozást és előnézeti képeket is biztosít a multimédiát előnybe helyező kiadóknak.

Az újdonság nem is igazán a menürendszer kivitelezésében található meg, hanem abban, hogy mindez a tartalom bele lesz kódolva magába az állományba, így akár egy interneten keresztül is letölthető, bérelt DivX mozifilm is tartalmazhat egyéb extrákat, feliratokat, menürendszert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról