Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 7. 09:42

CES: Az Intel Centrino kihívója az AMD Turion

[News.com/WSJ] A Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n az AMD bejelentette, hogy hamarosan egy energiatakarékos, vékony és könnyű noteszgépekbe szánt mobil processzor forgalmazását kezdi meg Turion néven. A cég nem titkolt célja, hogy a Turion az Intel Pentium M közvetlen piaci ellenfele legyen.

Kevés konkrét részlet

A Turion processzor specifikációiról a vállalat mindezidáig semmilyen konkrét részletet nem hozott nyilvánossága, mindazonáltal valószínűsíthető, hogy a chip a 64 bites K8 magra épül. Egyelőre az AMD által közzétett hivatalos terméktervben nem szerepel Turion nevű vagy kódnevű chip. A cég mindösszesen annyit árult el az új lapkáról, hogy kialakításánál nagy figyelmet fordítanak az energiatakarékos működésre. A Turion az idei első félév során kerül piacra.

A Turion az AMD várakozásai szerint bekerülhet az üzleti felhasználók által olyannyira kedvelt vékony és könnyű noteszgépekbe, amelyek piacát ma egyértelműen az Intel és a Centrino uralja. A Turion-alapú gépeket azonban nemcsak az üzleti vevőknek, hanem a fogyasztóknak is kínálják majd. Az AMD tervei szerint az új lapka megjelenése után a mobil Sempronnak és a mobil Athlon 64-nek a gyártása továbbra is zajlik, hiszen ezek a termékek eltérő piaci szegmenseket fednek le.

Támadás a Centrino ellen

Az AMD jelenleg is rendelkezik mobil processzorokkal, azonban a mobil Sempron és a mobil Athlon 64 teljesítménye és fogyasztása nagyméretű, nehéz notebookokba predesztinálja azokat. A Turion ezzel szemben már olyan fogyasztási és hőtermelési paraméterekkel rendelkezik, amely összemérhető az Intel Centrino család részét képező Pentium M processzoréval -- állítja az AMD.

Az Intellel ellentétben az AMD nem gyárt kiegészítő chipeket a Turionhoz, vagyis a lapka nem képezi egy alkatrészcsalád részét. A vállalat szerint a chipkészletet és a vezeték nélküli hálózati vezérlőt más cégek szállítják majd a Turion-alapú gépekhez. Ez ugyanakkor azt is jelentheti, hogy a Turionra épülő notebookok energiafogyasztási jellemzői elmaradnak centrinós ellenfeleiktől, ugyanis az Intel processzora mellett a chipkészlet és a vezeték nélküli hálózati vezérlő is tartalmaz energiatakarékos megoldásokat.

A Turion elnevezés az Athlonnal vagy a Sempronnal ellentétben nem latin eredetű, az AMD szerint a nevet a "tour" angol szó ihlette, utalva az utazásra, a hordozhatóságra.

Az Intel sem pihen

A Turionnak már a legújabb generációs Intel mobil processzorral, a Dothannal kell megmérkőznie. A Dothanhoz az Intel hamarosan megjelenteti a Sonoma kódnevű platformot, amely egy új chipkészletből és egy új vezeték nélküli hálózati vezérlőből áll. Az ígéret szerint az Alviso kódnevű chipkészlet már támogatja a DDR2 memóriákat, a Serial ATA merevlemezeket és alacsony energiafogyasztású grafikus magot, valamint 7.1 csatornás audiovezérlőt is tartalmaz. A Sonoma platform vezeték nélküli hálózati vezérlője mind a három elterjedt szabvánnyal (802.11a/b/g) kompatibilis. Az új alkatrészek megjelenése január közepén várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról