Szerző: Ady Krisztián

2005. január 6. 10:03

CES: Felülmúlhatatlan képminőséget nyújthat a Qbit veszteségmentes tömörítési technológiája

[HWSW] A mától látogatható Las Vegas-i Consumer Electronics Show rendezvényen mutatja be elsőként veszteségmentes tömörítési technológiáját az amerikai Qbit kutató- és fejlesztőcég. A Z-Image névre keresztelt technológia képes az eredeti tartalom maradéktalan rögzítése mellett kis méretűre tömöríteni a mozifilmek gyártása során készített filmkockákat, a nagyfelbontású orvostudományi és műholdképeket, valamint az ezekhez hasonlóan nagy képállományokat.

A kisebb jobb

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb teret hódítottak a különböző tömörítőtechnológiák, mint például a DVD-nél alkalmazott MPEG2, vagy a mostanában terjedő MPEG4 és Windows Media Video (VC-1) tömörítőkodekek. A nagyobb hatásfokú tömörítés több tartalom elhelyezését teszi lehetővé ugyanazon a médián, vagy hasonló időtartamú, de nagyobb felbontású, HDTV-adások eltárolását is lehetővé teszi.

A fent említett kodekek azonban kivétel nélkül veszteségesen tömörítenek, azaz az eredeti állapot nem állítható vissza a tömörített állományokból. Bizonyos esetekben, például a szórakoztatóelektronikában ez még nem feltétlenül okoz gondot, azonban ezek a technológiák használhatatlanok olyan területeken, mint a tudományos kutatás vagy az orvosi feladatok, ahol szó szerint létszükséglet lehet az adatok veszteség nélküli visszanyerése.

Z-Image

A Consumer Electronics Shown is bemutatásra kerülő Z-Image technológia akár tízszeres tömörítési rátát is nyújthat, azaz tizedakkora méretűre képes "összenyomni" az eredeti képállomány méretét. A kisebb kép ráadásul ugyanolyan minőségű, mint az eredeti, kevesebb helyet foglal, tehát több tárolható belőle ugyanakkora tárterületen, valamint ezek továbbítása kisebb sávszélességet követel meg a rendszerek kivitelezőitől.

A Qbit Z-Image nemcsak a méregdrága képfeldolgozó rendszerekben használható, hanem beépíthető digitális kamerákba, videotelefonokba, mobiltelefonokba is, sőt továbbfejlesztve akár streamelt, online közvetített videók tömörítésére is alkalmas lehet, lényegesen jobb képminőséget nyújtva az olyan, jelenleg alkalmazott technológiáknál, mint a Real vagy a Windows Media Video. A be- és kitömörítéshez már egy átlagos számítógép is elegendő számítási teljesítménnyel rendelkezik, de a Z-Image technológia akár célhardverekbe, beágyazott rendszerekbe is beépíthető.

A Qbit reményei szerint a kvantummechanikán alapuló algoritmusokra épített tömörítési technológia akár azt is lehetővé teszi majd, hogy nagyfelbontású HDTV-adások legyenek továbbíthatók az ADSL-kapcsolatokon keresztül is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról