Szerző: Ady Krisztián

2005. január 5. 11:17

Akár 400 megabit/s-os adatátvitelre is képesek lehetnek a Linksys új vezeték nélküli hálózati eszközei

[HWSW] A Linksys, a Cisco Systems SOHO (otthoni és kis irodai) piacra szánt termékeket fejlesztő divíziója a Las Vegas-i Consumer Electronics Show rendezvényen is bemutatja új termékvonalát, mely új technikai megoldások segítségével nagyobb területi lefedettséget és jelentősen megnövelt adatátviteli sebességet ígér a felhasználóknak. Az új, SRX technológiát alkalmazó vezeték nélküli routert és PCMCIA kártyát már szállítja a vállalat partnereinek.

Átszivárgó technológiák

Az úgynevezett SRX megoldás a hamarosan véglegessé váló 802.11n vezeték nélküli szabványban is megtalálható MIMO (Multiple In, Multiple Out) technológiára épül, melyet a Linksys a 802.11g szabványnak megfelelő eszközeibe is beépített. A technológia egyszerűen fogalmazva több rádiófrekvenciát és több antennát használ egyidejűleg több adatfolyam átvitelére a nagyobb sebesség és elérhető távolság érdekében.

A nagyobb lefedettséget nyújtó technológia nemcsak nagyobb távolságot biztosíthat a hozzáférési pont és a PC-kártya között, hanem azt is eredményezheti, hogy megszűnhetnek az irodában vagy lakásban található holtpontok, ahol a lakás falai vagy egyéb zavaró körülmények miatt lehetetlenné válik a rádiófrekvenciás jelek vétele és adása.

A Linksys SRX technológiával ellátott Wireless-G routere és PC-kártyája akár háromszoros távolságot és nyolcszoros átviteli sebességet nyújthat a korábbi 802.11g szabványú, 54 mbit/s-os elméleti sávszélességet nyújtó megoldásoknál, miközben teljesen kompatibilis marad azokkal, valamint a 802.11b szabványú, 2,4 GHz-en működő, 11 Mbit/s-os vezeték nélküli eszközökkel.

Új router és PC-kártya

Az SRX technológiát elsőként a Linksys WRT54GX routerében és a WPC54GX PC-kártyákban találhatjuk meg, ezeken a termékeken hatalmas SRX matrica jelzi a fejlettebb technológia beépítését. A nagyobb sebesség és lefedettség természetesen csak ilyen készülékek használatával aknázható ki teljesen. A biztonságról beépített tűzfal és WPA (Wireless Protection Access) titkosítás támogatása gondoskodik.

A Wireless-G Broadband Router with SRX router 199 dolláros, körülbelül 37 ezer forintos, míg a Wireless-G Notebook Adapter with SRX PC-kártya 129 dolláros, körülbelül 24 ezer forintos ajánlott áron lesz megvásárolható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról