:

Szerző: Ady Krisztián

2005. január 4. 13:32

Hamarosan akár sorozatban is gyárthatja OLED technológiájú monitorait a Samsung

[clubic.com] A Samsung Electronics bemutatta legújabb OLED-kijelző prototipusát, mely meglehetősen sokkoló paraméterekkel rendelkezik. Az LCD- és plazmakijelzők leváltására fejlesztett új kijelzőtípus legújabb bemutatódarabja egyrészt eddig nem látott mérettel, 21 hüvelykes képátlóval rendelkezik, emellett azonban a megjelenített kép egyéb jellemzői is kimagaslóak.

Páratlan jellemzők

Az 1920 x 1200 pixeles felbontású, szerves fénykibocsátó diódákra épített technológiát alkalmazó kijelző páratlan, 5000:1-hez kontrasztaránnyal rendelkezik 400 kandella/m2-es fényerő mellett, mely értékekről egy LCD-monitor csupán csak álmodhat. A hatalmas kontrasztarány rendkívüli "sötétséget", fekete színvisszaadást eredményez, mely az LCD-monitorok és -televíziók egyik, sőt, talán az egyetlen gyenge pontja.

Az OLED technológia a hatalmas kontrasztarányt annak köszönheti, hogy az ilyen kijelzők nem rendelkeznek háttérvilágítással, maguk a pixelek, a szerves diódák bocsátanak ki fényt saját magukból elektromos stimuláció hatására. Éppen ezért fogyasztásuk is alacsonyabb folyadékkristályos társaiknál, valamint képfrissítésük is magasabb lehet. Színeik teltebbek, szebbek.

Hamarosan akár nagyobb mennyiségben is

A 21 hüvelykes kijelző azonban egyelőre csupán prototipus, mely még nem érett meg a sorozatgyártásra, még csupán a kisebb méretű, mobiltelefonkban, kamerákban, hordozható lejátszókban használatos, pár hüvelykes kijelzők sorozatgyártása megoldott.

A Samsung az új prototipus gyártásához az LCD-kijelzők létrehozásához is használt Amorphous Silicon (a-Si) technológiát vetette be, ezért a gyártó szerint a kijelzők hamarosan akár nagyobb mennyiségben is legördülhetnek a gyártósorokról. A Samsung egyelőre nem döntötte el, mikor és milyen áron kerülhet kereskedelmi forgalomba OLED technológiájú monitor, de a legfrissebb információk szerint a vállalat 2005 második félévében már 17 hüvelykes OLED monitorokat szeretne piacra dobni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 03:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.