Szerző: Budai Péter

2004. november 30. 18:23

Újabb nyilvános részletek a Sun-Microsoft együttműködésről

[News.com] A Microsoft és a Sun Microsystems szerdára tervezi hat hónapja tartó szövetségük eredményeit nyilvánosságra hozni. A két vállalat telefonkonferenciát tart holnap, melyben a megállapodás és a közös munka folytatásának részleteiről esik szó, egyben bemutatva a szövetség jelenlegi állapotát -- tudatta a Microsoft képviselője. A Sun informatikai vezetője, Greg Papadopoulos és a Microsoft egyik alelnöke vesz részt a beszélgetésen.

Közös projekteken dolgozik a két korábbi ősellenség

A Sun és a Microsoft áprilisban jelentették be szokatlan megállapodásukat, mely a régóta tartó viszálykodás végét jelentette. Eredményeképpen olyan módszereket dolgoztak ki, mellyel a két cég technológiái hatékonyabban képesek együttműködni. A megegyezés közel 1.95 milliárd dolláros bevételt jelentett a Sun számára.

Az egyezség keretein belül a Sun minden Microsoft ellen indított antitröszt pert visszavont, és megállapodás született arról is, hogy a két cég egymás szabadalmainak egy megadott hányadát felhasználhatja saját tevékenysége érdekében. A hivatalosnak tűnő békekötés ellenére azonban továbbra is egymás konkurenciájaként viselkedik a két vállalat, így összességében nem sokkal lett barátságosabb a viszony az informatikai piac szemszögéből.

A bejelentés idején a két szoftvercég csak kevés információt tett közzé a megállapodás természetét tekintve. Kiemelték, hogy a közös munkát leginkább a webszolgáltatások és a hálózati belépési technológiák fejlesztése terén látják biztosítottnak. A hivatalos iratok aláírása óta a Sun Solaris és a Microsoft Windows operációs rendszerek közötti együttműködés és a két platform webszolgáltatásainak kompatibilitása volt a fejlesztés központi eleme -- állítja a Sun egyik vezetője.

Az együttműködés az ügyfeleknek is kedvez

A két vállalat technológiáinak közeledése előrevetíti a Solaris és a Windows jelenlegi határvonalainak elmosódását: akár arra is lehetőség lehet a jövőben, hogy Windows és Solaris szerverekre egyszerre jelentkezzen be egy adott felhasználó. A Sun elnöke Scott McNealy egy rendezvényen elmondta, hogy az azonosítás terén jelentős eredményeket mutat fel a két cég együttműködése.

"A két rendszer által alkotott közös, oda-vissza kompatibilis, egyszeri belépést támogató biztonsági zóna megteremtése hatalmas áttörést jelent majd" -- vélte McNealy. A két vállalat megkezdte a közös munkát a webszolgáltatások specifikációinak továbbfejlesztésével kapcsolatosan is, melyek a szoftverfejlesztést érintő tevékenységek lefolytatására adnak javasolt megoldásokat.

A múlt hónapban bejelentett Web Services Management specifikáció kidolgozásában sok más partnerrel együtt a Sun és a Microsoft is részt vett. A leírás a hálózati eszközök nyilvántartását irányozza elő, az általános elektronikai berendezésektől kezdve egészen a szerverekig bezárólag. Korábban a Sunra és a Microsoftra nem volt jellemző ez a fajta együttműködés a webszolgáltatások specifikációjával kapcsolatosan; gyakorlatilag folyamatosan egymással ellentétben álló technikai ajánlásokat támogattak.

Ugyancsak az együttműködés erősödését hangsúlyozza, hogy a Microsoft decemberre és januárra sorozatos előadásokat ígért a Sun Java és a Microsoft .NET keretrendszer együttműködésének hatékony megvalósításáról. Ezeket egy, a Microsofttól és a Suntól független partner fogja prezentálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról