:

Szerző: Budai Péter

2004. november 30. 08:28

Az új Opera böngészőben nem lóghatnak ki a weboldalak a képernyőről

[eWeek] Az Opera Software ASA úgy döntött, hogy a weblapokra gyakran jellemző vízszintes gördítősáv megjelenését megszünteti. A norvég vállalat múlt héten jelentette be böngészőjének legfrissebb verzióját, mellyel a weboldalak az aktuális képernyő méretétől függetlenül jeleníthetőek meg, anélkül, hogy azok horizontális irányban kilógnának. Az ehhez szükséges technológiát ERA-nak (Extensible Rendering Architecture) nevezték el és az Opera 7.60-as tesztváltozatában próbálható ki.

Kifér? Nem fér ki?

A legtöbb honlap a notebookok és az átlagos otthoni képernyők méretére lett tervezve, átlagosan 800 pixel szélességet garantálva. Ezáltal azok a felhasználók, akik az adott oldalhoz ajánlott felbontásnál kisebbet használnak, gyakran szembesülnek a vízszintes görgetés zavaró problémájával. Az ERA ezzel szemben teljesen dinamikusan méretezi át ezeket a weboldalakat.

A vállalat tervei szerint az Opera 7.60 januárban éri el végleges állapotát, ami egy kis késést jelent az eredetileg 2004 végére ígért időponthoz képest. Az új verzióban teljesítménynövekedésre is számíthatunk, és újragondolt felhasználói felületet találhatunk. Jelenleg az Opera a harmadik legsikeresebb webböngésző a Microsoft Internet Explorer és a Firefox után, és elérhető Windows, Mac OS X, valamint Linux operációs rendszerekre is.

Új technológiák az új Operában

Az Opera az ERA-t nem csak a hagyományos számítógépek kijelzőire találta ki: a hordozható készülékek és a televíziók is megfelelő célpontnak bizonyulhatnak. Ugyancsak jelentős megkönnyebbülést jelenthet, hogy a weboldalak nyomtatásának kényelmetlenségeire is megoldást nyújt a technológia, hiszen segítségével az oldal tartalma a papír méretéhez szabottan tördelhető.

Szintén újdonságot jelent a Voice Browsing támogatása, ami az Opera és az IBM együttműködésének köszönhetően lesz elérhető. A böngészőben megtalálható lesz az IBM Embedded ViaVoice technológiája, amivel a navigálás egyszerű parancsszavakkal is irányíthatóvá válik. Az élőszóval történő kommunikáció a másik irányban is megvalósításra került, így a szöveges oldalak tartalma felolvastatható a készülő szoftverrel. A ViaVoice kezdetben angol nyelven és kifejezetten Windows platformra lesz elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.