Szerző: Vörös Péter

2000. június 4. 03:23

Váncsa István kiváló cikke a BeOS-ről a Számítástechnikában

A Számítástechnika fényképének tanúsága szerint az utóbbi időben ugyan valamelyest lefogyott, de töretlenül kedves, változatlanul humoránál lévő Váncsa István a BeOS 5 Personal Edition op rendszert volt kénytelen lebakterolni egy kissé ... És mint már jó néhány alkalommal a múltban, most is telitalálat, amiket ír - és természetesen az irodalmi témákkal foglalkozó ÉS szinvonalán.

A Számítástechnika fényképének tanúsága szerint az utóbbi időben ugyan valamelyest lefogyott, de töretlenül kedves, változatlanul humoránál lévő Váncsa István a BeOS 5 Personal Edition op rendszert volt kénytelen 'lebakterolni' egy kissé ... És mint már jó néhány alkalommal a múltban, most is telitalálat, amiket ír - és természetesen az irodalmi témákkal foglalkozó ÉS szinvonalán.

Váncsa úgy találta, hogy a jó hírek ellenére azért nem minden fénylik, ami BeOS. Sajnos egyet kell, hogy értsek Istvánnal: 15 éves felhasználói szintű PC használattal a hátam mögött az első két BeOS installáció sikertelen volt, csak harmadszorra tudtam felpakolni a gépemre a BeOS-t. Ezután gondok voltak a modem telepítésével és instabil volt az internetezés (miután nagy nehezen sikerült működésre fogni a modemet).

Váncsa István végkövetkeztése pedig olyan frappáns, mint egy folytatásos (mondjuk 4 részes) bűnügyi film utolsó előtti epizódja! Brilliáns!

És persze, mint egy igazán jó krimiben, "Colombo hadnagy" ismét jó nyomon van ...

És akkor most hadd tegyek itt egy kisebb-nagyobb kitérőt a címben említett BeOS kérdés kapcsán. Kérem, 'csatolják be a biztonsági övet', mert a gondolatok meglehetősen messze fognak szálni.

Tehát, íme itt az első 'szabad asszociáció' Váncsa írásától elrugaszkodva:

... to be continued
(mondja az angol - ez 5 szótag)
... folyt. köv.
(hangzik magyarul - tömören és lényegbevágóan - no, ez pedig mindössze 2 szótag, nagyapám tréfásan szokta volt említeni ezt és az '53-as magyar-angol 6:3-hoz szokta hasonlítani.)

Lehet, hogy mégsem az eszperantó lesz egyik világnyelv, hanem egy már létező másik - és mások mellett Ady Endrének, József Attilának, Petőfi Sándornak lesz igaza? Pedig mi nem kértük ezt a leosztást/szereposztást/... annyi szent. Mindenesetre, pestiesen fogalmazva ez egész 'király' lenne - főleg, ha még egy kis jólét is járna együtt vele. Na ja, garanciákat ne várjunk - inkább csak legyünk türelemmel, mert ahogy a mondás szól: 'türelem rózsát terem' (persze az is igaz a legtöbbször, hogy 'egyebet nem' ...)

A második kitérő Váncsa remek írásától:

A Mézga-család Aladárja (vagy komolyabbra fordítva a szót: pl. a néhai Neumann János bácsi) szerintem egyértelműen így szavazna a kérdést illetően a vállalati felhasználásra vonatkozóan:

Vállalatoknál szerver/kliens oldalon tehát így fest a képzeletbeli olimpia első három helye:

Szerver oldalon:
1. hardver- IBM AS/400, operációs rendszer - IBM OS/400;
2. vas - IBM S/390, agy - IBM OS/390;
3. IBM RS/6000 + IBM AIX combo.

Kliens oldalon:
1. hardver - IBM PC, operációs rendszer - IBM OS/2;
2. ez a hely még eldöntetlen, de mondjuk: Alpha-processzoros munkaállomás + Windows NT 3.51 Workstation;
3. ez a hely még eldöntetlen, de mondjuk: Mac G4 + MacOS vagy AMD Athlon/Thunderbird PC + Windows NT 4.0 Workstation.

Visszakanyarodva a hwsw.hu tárgyköréhez, a lényeg éppen az, hogy valójában a hardver platformmal van az igazi gond, nem a szoftverrel (ill. egész pontosan: ez a helyes sorrend), amiből természetesen az is következik, hogy valójában nem is az ügyeletes rossz fiú, a Microsoft a fő hunyó, hanem az Intel-kompatibilis hardvergyártó világ a tényleges csibész - mentségükre talán azt lehet felhozni, hogy náluk eszméletlen pénzekről van szó, csak úgy repkednek a dollármilliárdok még a kisebb cégeknél is (erről próbáljuk tájékoztatni olvasóinkat mi is a rendelkezésünkre álló szerény eszközökkel). Szerintem éppen ezért nem szabad igazán haragudni Gates 'apóra' - ő csak jól élt a helyzet adta lehetőséggel és kaszált egy jó nagyot.

Ezért próbáljuk rovatainkban is részletezni a korrektnek tűnő termékeket, legyen az hardver (ebből van több, mert itt ég jobban a ház - no meg azért is, mert itt még az amúgy mesterségesen visszafogott fejlődés igen látványos) vagy szoftver.

Számítógépes portálunk, a www.hwsw.hu 2000. március 14-én indult. Egyelőre itt tartunk két és fél hónap után. Terveink nagyratörőek, amelyeknek megvalósításához a jelenlegi stáb nem túl bő, ezért szeretnénk, ha vállalkozó kedvű segítőtársak jelentkeznének: munka bőven akad, a pénz egyelőre átlagos - de a távolabbi kilátások egészen ígéretesnek tűnnek ...!
a címlapról