Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. november 12. 10:12

Valódi e-ügyintézés Budapest IX. kerületében

[HWSW] Elektronikus aláírással hitelesített, elektronikus ügyintézésre alkalmas rendszert adták át tegnap Budapest IX. kerületében. A kerület honlapján, a www.ferencvaros.hu címen található rendszer segítségével a helyi lakosok három ügyben is intézkedhetnek.

Az e-ügyintézés sem egyszerű

Míg a legtöbb hazai település honlapján -- már amelyiknek van -- elektronikus ügyintézés címén jó esetben az egyes kinyomtatható űrlapok, vagy a személyes ügyintézés időpontjának lefoglalása a szolgáltatások maximuma, Ferencváros önkormányzatának weboldalán keresztül érdemi ügyintézésre van lehetőség. A kerület lakói három ügytípusban: helyi adó bevallása, gépjármű-adó és parkolási engedély esetén tudnak otthonról intézkedni.

A honlapra látogatók figyelemmel kísérhetik a kapcsolódó aktuális jogszabályokat, illetve segítséget kaphatnak az elektronikus ügyintézés lépéseihez, tájékozódhatnak továbbá aktuális adóegyenlegükről, letölthetik, vagy kitöltés után elektronikusan aláírva rögtön be is küldhetik a szükséges nyomtatványokat. Mindezen kívül az érdeklődők ugyanitt információhoz juthatnak az elektronikus aláírással és a PKI technológiával kapcsolatban is.

Az e-ügyintézés azért némi áldozatot kíván a polgároktól is, így például az elektronikus aláíráshoz egy űrlapot postán vagy személyesen el kell juttatni a megfelelő helyre. Másodsorban azokat az iratokat, amiket be kell nyújtani az űrlappal együtt -- így például a gépkocsi adás-vételi szerződését, parkolási engedély esetén a személyi igazolvány, adókártya, forgalmi engedély -- elektronikus formában kell csatolni az űrlaphoz, azaz be kell szkennelni, vagy digitális géppel lefényképezni. Azonban akinek a fentiek nem okoznak gondot, sorban állás nélkül el tudja intézni ügyeinek egy részét a polgármesteri hivatalban.

Ingyen e-aláírás

A ferencvárosi önkormányzat és a Netlock Kft. megállapodásának értelmében száz digitális aláírást ingyen igényelhetnek az 59 ezer lakosú kerület érdeklődő polgárai. Az aláírások előnye az ingyenességen túl az, hogy nemcsak a helyi ügyek intézéséhez, hanem bármilyen más elektronikus hitelesítést kívánó ügyben használhatók, például jövőre, amikor elektronikus formában küldhetjük be adóbevallásunkat az APEH-nek, ugyanezzel az aláírással hitelesíthetjük az adóíveket.

Mint megtudtuk, a IX. kerületnek kevesebb mint ötmillió forintjába került az e-ügyintézési lehetőség kialakítása -- ebben benne foglaltatik az aláírásokra szánt keretösszeg és a weboldal e-ügyintéző portáljának kialakítása is, melyet a Magnet-x 2000 Kft. végzett el. A honlap fenntartása havi néhány tízezer forintos költséget jelent majd, amihez a Közép-magyarországi Fejlesztési Tanács pályázatán elnyert összeg is fedezetet nyújt.

Az önkormányzat az elektronikusan intézhető ügytípusok körének bővítését és az időbélyegzés bevezetését is tervbe vette: ez utóbbi megoldással hitelesíteni lehet egy-egy beadvány benyújtásának időpontját, ami fontos lehet a határidős ügyintézések esetén.

Belehúz a kormányoldal is

Az egyes önkormányzatok önálló kezdeményezései mellett a kormányzat is igyekszik elektronikus ügyintézési szolgáltatásokkal előrukkolni -- igaz, ennek megvalósítása még odébb van: 2005 végére kell elérhetővé tenni húsz elektronikus kormányzati szolgáltatást -- írja a Magyarország.hu. Az érintett tárcák azonban csak januárban kezdik meg a cselekvési tervük kidolgozását.

A jövőre várható elektronikus ügyintézési lehetőségek közül kiemelkedik az adóbevallás elektronikus beküldésének lehetősége -- azaz az idei jövedelmekről jövő márciusban elektronikus formában lehet bevallást küldeni az APEH-nek. Év végéig az állással és munkával kapcsolatos ügyintézés, a járulékokkal kapcsolatos szolgáltatások, a személyes iratok ügyintézése, a gépjármű-nyilvántartás, az építési engedélyek kérése, rendőrségi bejelentések, közkönyvtári szolgáltatások, anyakönyvi kivonatokkal kapcsolatos ügyek, egyetemi jelentkezés, lakcímváltozás bejelentése és különböző egészségügyi szolgáltatások lesznek elektronikus úton is elintézhetőek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról