Szerző: Budai Péter

2004. november 9. 12:08

Tévében a Microsoft

[Reuters] A Microsoft és a kábeltelevízió-szolgáltató Comcast hétfőn bejelentették, hogy a jövő héten kezdődik meg a Microsoft szoftverekkel felszerelt vevőkészülékek (set-top box) szállítása.

A Microsoft és a televíziózás

A világ legnagyobb szoftvergyártójának és az Egyesült Államok legnagyobb kábeles szolgáltatójának megállapodása májusban került bejelentésre. Az együttműködés keretein belül digitális videórögzítésre alkalmas eszközöket (DVR, Digital Video Recording) tennének elérhetővé több mint 1 millió Comcast előfizető számára Washington államban, november 15-től kezdődően. Az eszközök képesek a TV-adások szüneteltetésére, rögzítésére és hosszabb távú tárolására is.

Ez az esemény mérföldkövet jelent a Microsoft számára, hiszen a vállalat már évek óta próbálkozik technológiáinak széles körű elterjesztésével, de mindeddig kevés sikerrel járt -- hiába fektettek be több milliárd dollárt a kábeltelevíziós társaságokba a kilencvenes évek folyamán. Ennek egyik példája az MSNBC televízió, ami a Microsoft és az NBC közös vállalkozása.

"Ez az első nagyléptékű üzleti terjesztése TV szoftverünknek az Egyesült Államokban" -- mondta el Moshe Lichtman, a Microsoft TV részlegének alelnöke a redmondi központban a jelen lévő újságíróknak. A Comcast új ajánlata kizárólag a DirectTV Group műholdas kapcsolattal működő DVR-ekre vonatkozik, amelyek a Tivo DVR-megoldása köré épülnek, és kábeltelevízió-előfizetésektől függetlenül vásárolhatóak meg.

Növekszik a technológia iránti igény

A fogyasztók egyre növekvő számban fordulnak az új technológia felé, hiszen sok előnnyel jár az, hogy a számukra érdekes tartalmat kapják csak meg, és nincsenek szigorú műsorrendhez kötve.

A philadelphiai székhelyű Comcast Cable 21 millió embert szolgál ki szerte a kontinensen. Véleményük szerint az új szolgáltatások tovább fogják növelni a vállalat ügyfélkörét, és ezáltal több előfizetéses tartalmat lesznek képesek szolgáltatni, így például prémium film- és sportcsatornákat. A Microsofttal kötött megállapodás pénzügyi részleteire konkrétan nem derült fény, de a májusi bejelentés alkalmával nyilvánosságra került, hogy a tervek szerint ötmillió felhasználóhoz fog eljutni az új technológia.

A Microsoft szoftveres megoldása a Microsoft TV Foundation Edition 1.7 nevet viseli, és lehetővé teszi a felhasználók számára műsorok rögzítését, új műsorok igény szerinti kiválasztását és lejátszását, valamint támogatja a nagyfelbontású televíziós technológiát (HDTV - High Definition TV) is.

10 év munkájának gyümölcse

"Ez a Microsoft első jelentős sikere az Egyesült Államokban. Már közel tíz éve döngették az ajtókat, [...] most viszont egymillió emberről van szó, ami már elég komoly dolog" -- ismertette véleményét Josh Bernoff, a Forrester Research elemzője.

A Microsoft célja ezzel a lépéssel, hogy a leváltsa a Gemstar-TV Guide International szoftvereit, hiszen jelenleg többnyire ezek találhatóak meg a Comcast vevőkészülékeiben, amelyeket a Motorola gyártott le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról