Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. november 3. 15:36

Vírus buzdít a népszavazáson való részvételre?

Ismeretlen feladó egy kéretlen levélben buzdítja a kettős állampolgársággal kapcsolatos szavazáson való részvételre a polgárokat. Ennyi derült ki egy ma hajnal óta terjedő levél kapcsán. A népszavazást a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) kezdeményezte, ám honlapjukon ott a figyelmeztetés: a kéretlen leveleket nem ők küldték.

[HWSW] Ismeretlen feladó egy kéretlen levélben buzdítja a kettős állampolgársággal kapcsolatos szavazáson való részvételre a polgárokat. Ennyi derült ki egy ma hajnal óta terjedő levél kapcsán. A népszavazást a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) kezdeményezte, ám honlapjukon ott a figyelmeztetés: a kéretlen leveleket nem ők küldték.

Nem a feladótól érkezik

A viszonylag rövid e-mail a hazafias érzelmekre ható soraival buzdít a kettős állampolgárság melletti voksra, s a népszavazásnak szentelt www.kettosallampolgarsag.hu weboldal meglátogatását ajánlja. A weboldalon azonban az MVSZ webmesterének akkurátusan megfogalmazott figyelmeztetése olvasható, miszerint a kéretlen leveleket nem ők küldték (a levél feladójaként szereplő e-mail cím sem létezik náluk), s nem is értenek egyet a hasonló jellegű kampánnyal: a webmester szerint ilyen aknamunkára nincs szükség. A webmester azt feltételezi, hogy egy vírus terjeszti a levelet.

Hazánkban már nem ismeretlen jelenség a politikai marketing számítógépes vírusként való megjelenése. Az idén áprilisban megjelent Zafi.A vírus mindmáig ismeretlen magyar szerzője például egy üzenetet rejtett a vírus forrásába. A Zafi.A vírus azonban nem egy konkrét eseménnyel, vagy személlyel kapcsolatos üzenetet rejtett, hanem egy meglehetősen blőd szöveget, mely szerint a kormányzat felelőssége, hogy naponta "milliónyi magyar hal meg". A szöveg ráadásul nem is volt mindenki számára olvasható, hiszen a program forrásába, azaz a felhasználók számára láthatatlan helyre került. Egyes Zafi példányok azonban a fertőzött gép képernyőjén felvillantották a forrásba rejtett, apokaliptikus víziót felvázoló szöveget.

Vírus buzdít a szavazásra?

A ma elindult spam -- legalábbis a szerkesztőségünkhöz jutott néhány példány -- nem tartalmaz csatolt fájlt, csupán egy egyszerű levél. A forrás alapján egy romániai internetszolgáltatóhoz tartozó gépről érkezett, ez azonban lehet véletlen is, hiszen ha valóban vírus terjeszti a levelet, az a világ bármely gépét megfertőzheti (tehát a levél éppenséggel érkezhetett volna Kuala Lumpurból is).

Az információbiztonsággal foglalkozó 2F 2000 Kft. munkatársa, Fehér Tamás szerint valóban származhat vírustól a levél: elképzelhető, hogy egy trójai programként a kártevő befészkelte magát egy védtelen számítógépre, s onnan szórja szét nagy példányban a kéretlen leveleket. Fehér szerint sem ez a technika, sem a fejlécadatok látható meghamisítása nem újdonság a kártékony fájlok világában, bár konkrétan a "kettős állampolgárság" levéllel még nem találkoztak.

Fehér szerint nem lehet kizárni, hogy a levelet a Zafi szerzője alkotta, de amíg magával a vírussal nem találkoznak, csak a spamekkel, addig nem lehet biztosat mondani. Mindenesetre árulkodó nem csak a magyar belpolitikai élet tematikájának a kiválasztása, hanem az érezhetően konzervatív beállítottság is. Azt azonban Fehér sem találta valószínűnek, hogy a spamhadjáratot maga az MVSZ indította volna el, hiszen senkinek nem érdeke ennyire ellenszenves marketingkampányt folytatni. Mindenesetre aki csak a csatolt fájl nélküli levelet kapja meg, annak nincs oka aggodalomra, hiszen abban nincs ami fertőzzön, az e-mail így csak egy közönséges spam, nem vírus.

Költő veszett el benne

Oláh István, a kettosallampolgarsag.hu webmestere megerősítette, hogy ma hajnalban érkezett az első ilyen üzenet. Eddig hárman küldtek valamilyen visszajelzést az MVSZ-nek, az egyik e-mailben reagáló polgár jelezte, hogy feljelentést tett a XIII. kerületi rendőrkapitányságon (hogy ki ellen, az nem derült ki a levélből).

Bárki szerezte vagy küldte is a kéretlen leveleket, egyben biztosan hasonlít a Zafi szerzőjéhez: mindkét levélben találni hivatkozást irodalmunk nagy alakjaira. A Zafi.A-ban egy Váci Mihály idézet szerepel, a mai kéretlen levél Kölcsey Ferenccel példálózik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról