Szerző: Vörös Péter

2000. június 2. 16:31

Jó hír az egyesült Tera Computer + Cray Research házatájáról

Az immár (újra) Cray Inc. nevű cég 22 millió $-os, amerikai szövetségi kormányzati megrendeléshez jutott: a Hadsereg és a Naval Oceanographic Office (Tengeri Oceanográfiai Hivatal) Cray T3E és Cray SVI típusú szuperszámítógépeinek upgrade-jéhez.
A Tera április 4-én fejezte be a Cray Research felvásárlását a Silicon Graphics-tól, az azóta eltelt viszonylag rövid idő alatt sikerült tető alá hozni a két ügyletet. Érdekesség, hogy a Hadsereggel kötött megállapodás értelmében a Hadsereg Nagy Teljesítményű Számítógépes Kutatóközpontjában (High Performance Computing Research Center) nem csak a szuperszámítógépek upgrade fog lezajlani, de a Központnak opciója van arra, hogy a Cray következő generációs csúcskategóriájú technológiáját megszerezze.
A két rendelés a Cray éves forgalmának kb. 10%-át teszik ki. Az 1200 alkalmazottat foglalkoztató cégnél ezt természetesen az ügyfelek bizalmának konkrét jeleként üdvözlik. Steve Conway, a Cray szóvivője szerint "It shows that the customers are confident enough to buy from this company, and spend serious amounts of money on what is a relatively small company" , azaz "ez arra utal, hogy az ügyfelek bizakodóak annyira ahhoz, hogy ettől a cégtől vásároljanak és komoly összegeket fizessenek egy viszonylag kis cég számára".
A most upgrade-elésre kerülő szuperszámítógépeket egyébként pl. a rákkutatásban és az energiakutatásban használt(j)ák, a felhasználó intézmények neve mindent elmond a csúcsok csúcsáról a számítástechnikában: a National Cancer Institute-féle Advanced Biomedical Computing Center, az Oak Ridge National Laboratory és a Lawrence Berkeley-féle National Energy Research Scientific Computing Center.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról