Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 28. 09:14

A becsléseknél jóval olcsóbb lesz a Sony új konzolja

A Sony szerdán számos részletet hozott nyilvánosságra régóta várt hordozható konzoljáról, a PlayStation Portable-ről, többek között a megjelenési dátumot és az árat is.

A Sony szerdán számos részletet hozott nyilvánosságra régóta várt hordozható konzoljáról, a PlayStation Portable-ről, többek között a megjelenési dátumot és az árat is.

A játékpiaci szakértőket is meglepte, hogy a korábbi, késésekről szóló pletykákat megcáfolva a Sony már december közepén piacra dobja a PSP-t, azonban a készülék eleinte csak Japánban lesz elérhető, az Egyesült Államokba és Európába csak tavasszal érkezik. A december 12-től kapható készülék ára 19800 jen, azaz mintegy 185 dollár lesz, ez lényegesen alacsonyabb a korábbi, 300 dollár körüli várakozásoknál.

A mindössze 185 dolláros ár azt jelenti, hogy a Sony komolyan elkötelezett annak érdekében, hogy a hordozható konzolok piacán is megfossza koronájától a Nintendót. Utóbbi cég hamarosan bemutatja új termékét, a két kijelzővel szerelt Nintendo DS-t, amely 150 dolláros áron lesz kapható. Elemzők korábban arra számítottak, hogy a jóval drágább PSP egészen más közönséget céloz meg, azonban a Sony végül olyan árat állapított meg, amely versenyképes lehet a Nintendóéval. Még egyik készülék sem kapható, azonban papírforma szerint a PSP lényegesen erősebb mint a Nintendo DS.

A PSP lelke két darab 32 bites MIPS R4000 processzor, amelyek órajele 333 MHz. A 16:9 arányú képernyő 480x272 pixel felbontásban működik majd, és közel 17 millió szín megjelenítését teszi lehetővé. A készülékben beépített Wi-Fi vezérlő, infravörös port, valamint USB2.0 csatlakozó is helyet kap. A hordozható konzol az MP3 formátum mellett a Sony saját, ATRAC(3) eljárással tömörített állományait is képes lesz megszólaltatni. A PSP a Sony által kifejlesztett Universal Media Disc (UMD) lemezeket kezeli, amely 60 milliméter átmérőjű és 1,8 Gbyte adat tárolására alkalmas.

A Sony tegnapi bejelentése emellett fellebbentette a fátylat a PlayStation Portable akkumulátoros üzemidejéről is. A vállalat közölte, hogy a készülékkel legfeljebb 4-6 órán át lehet folyamatosan játszani, illetve 4-5 órán keresztül lehet filmet nézni. A PSP-t a Sony kezdetektől fogva úgy tervezte, hogy alkalmas legyen filmek és zenék lejátszására. Bár a Nintendo DS az előzetes specifikációk szerint akár 10 óráig is bírja akkumulátorról, szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy ezeket a készülékekkel a legtöbben otthon játszanak, ahol rá lehet csatlakoztatni őket a hálózati áramforrásra, így az akkumulátoros üzemidő a vásárlásnál nem olyan fontos tényező.

A PlayStation Portable megjelenésekor összesen 21 játék lesz elérhető, köztük olyan jól ismert nevek, mint a Need for Speed Underground és a Metal Gear.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról