Szerző: Ady Krisztián

2004. október 25. 15:03

Az Apple is támogatja a 'gravírozott' CD- és DVD-lemezek készítését

Az Apple-hez közelálló források szerint a vállalat támogatni fogja a Hewlett-Packard nemrég bemutatott LightScribe technológiáját. A vállalat közeljövőben, 2005-ben megjelenő SuperDrive meghajtói kompatibilisek lesznek a HP lemez-feliratozó technológiájával.

Az Apple-hez közelálló források szerint a vállalat támogatni fogja a Hewlett-Packard nemrég bemutatott LightScribe technológiáját. A vállalat közeljövőben, 2005-ben megjelenő SuperDrive meghajtói kompatibilisek lesznek a HP lemez-feliratozó technológiájával.

Az Apple SuperDrive meghajtóit a Toshiba szállítja majd, de az új képesség kihasználásához természetesen szükség lesz a Mac OS X operációs rendszeren futó CD- és DVD-író szoftverek, az iTunes, iPhoto, iDVD és DVD Studio Pro alkalmazások továbbfejlesztésére is.

A HP által kifejlesztett LightScribe technológia lehetővé teszi, hogy a különleges felülettel ellátott CD- és DVD-lemezek feliratozható oldalán egy második lézer segítségével monokróm, illetve szürkeárnyalatos képeket, logókat és feliratokat hozzunk létre. A LightScribe technológiát alkalmazó készülékek felára csupán 10 euró (2500 Ft) körül alakul majd. Az ilyen módszerrel feliratozható lemezek viszont egy kicsit drágábbak lesznek, körülbelül 10 eurócenttel, 25 Ft-tal kell majd többet fizetni értük.

Egy régi ötlet feltámasztása

Korábban a Yamaha próbálkozott hasonló technológiával, mely a lemez írható felületére volt képes -- a kapacitás kárára -- céglogókat, feliratokat "gravírozni" az adatokat rögzítő lézer segítségével. Ez a technológia azonban a Yamaha CD-íróival együtt az enyészeté lett. A HP feliratozó technológiája a lemez üres, nyomtatható oldalát használja.


Erre képes a LightScribe

Míg a Yamaha technológiája bármilyen írható CD-lemezzel kompatibilis volt, a HP megoldásához speciális lemezek szükségesek. A feliratozásra megfelelő médiákat a CD- és DVD-olvasók vonalkód, vagy médiaazonosító szám alapján lesznek képesek azonosítani.

Egy kép kiváló minőségű lenyomata körülbelül 20-40 perc alatt hozható létre a 12 cm-es lemez felületén, de a HP ezt az időt később a felére szeretné csökkenteni. Kisebb feliratok, szövegek létrehozása természetesen jóval kevesebb időt, csupán perceket vesz igénybe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról