:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 22. 14:54

Jól megy az üzleti szoftverek gyártóinak

A várakozásoknál jobb negyedévet zártak az üzleti szoftverek gyártói: az SAP, a PeopleSoft és a Siebel is javuló eredményekről számoltak be. Az Oracle

A várakozásoknál jobb negyedévet zártak az üzleti szoftverek gyártói: az SAP, a PeopleSoft és a Siebel is javuló eredményekről számoltak be. Az Oracle

Az Oracle és a PeopleSoft csatája az SAP-nak kedvez

A piacvezető SAP tegnap 2,23 milliárd dolláros bevétel mellett 366 millió dollár, azaz részvényenként 94 cent profitról számolt be. A bevétel éves szinten 8 százalékkal növekedett, a nyereség pedig 15 százalékkal ugrott meg. A cég profitja könnyedén felülmúlta az elemzők által várt részvényenkénti 92 centet. Az új szoftverlicenc-értékesítések 13 százalékkal nőttek.

Az SAP közölte, hogy a világ szinte összes táján jelentősen növekedtek az eladásai. Az európai régió forgalma 24 százalékkal, a távol-keleti régió forgalma 23 százalékkal emelkedett. Az amerikai bevétel 2 százalékkal csökkent annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban a bevételek 6 százalékkal emelkedtek. Az SAP éves szinten a bevétel 10 százalékos növekedésére számít. Elemzők szerint a cég remek eredményeihez hozzájárult a két legnagyobb vetélytárs, az Oracle és a PeopleSoft közötti huzavona kapcsán kialakult bizonytalanság.

Nyitott az Oracle-PeopleSoft ügylet

Az Oracle pénzügyi negyedéve egy hónappal "siet" a versenytársakéhoz képest, ezért érdemes felidézni, hogy a cég az augusztus 31-én véget ért negyedévben 2,2 milliárd dollár bevétel mellett 509 millió dollár, azaz részvényenként 10 cent nyereséget ért el. A bevétel éves szinten 7 százalékkal, a profit 16 százalékkal növekedett. Az Oracle nyeresége felülmúlta az elemzők várakozásait, a Wall Street szakértői részvényenként 9 centes profitot vártak.

Az új szoftverlicencek eladásai 7 százalékkal 563 millió dollárra emelkedtek, ez az Oracle Database 10g kedvező piaci fogadtatásának köszönhető. Az új üzleti alkalmazások értékesítéséből származó forgalom éves szinten 36 százalékkal 69 millió dollárra apadt. Az Oracle részben a PeopleSoft esetleges felvásárlásától várja az áttörést ezen a piacon. Amint arról beszámoltunk, a cég megnyerte az Igazságügyi Minisztérium ellen indított pert, azaz a jogi akadályok már elhárultak a felvásárlás elől.

Az Oracle által indított ellenséges felvásárlási ajánlat kapcsán a figyelem középpontjába került PeopleSoft szintén a várakozásokat meghaladó negyedéves eredményekről számolt be. A cég forgalma 699 millió dollár volt, az egyszeri költségek nélkül számított nyereség pedig 62 millió dollárt, részvényenként 14 centet tett ki. A PeopleSoft korábbi prognózisa szerint a bevétel legfeljebb 695 millió dollár, a részvényenkénti eredmény pedig maximum 14 cent lett volna.

Az általánosan elfogadott könyvelési alapelvek szerinti profit 24 millió dollár volt, szemben a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 7,3 millió dolláros veszteséggel. A megelőző év azonos időszakával összehasonlítva a nyereség változatlan maradt, a bevétel viszont 12 százalékkal emelkedett. Üröm az örömben, hogy az új szoftverlicencek értékesítéséből származó forgalom nem változott, elsősorban a karbantartási bevételek és a szolgáltatási bevételek nőttek.

Dave Duffield, a PeopleSoft elnök-vezérigazgatója a negyedéves eredmények kapcsán tett pár megjegyzést az Oracle ajánlatára. "Egyesek azt várták, azért jöttem, hogy eladjam a céget az Oracle-nek. Mások úgy gondolták, azért jöttem, hogy meghiúsítsam az ügyletet. Mindannyian tévednek. Azért vagyok itt, hogy megtegyem, ami a cégnek a legjobb, ami a részvényeseknek a legnagyobb hasznot hozza" -- mondta Duffield. Az Oracle november 5-ig meghosszabbította 7,7 milliárd dolláros készpénzes felvásárlási ajánlatát.

Kapaszkodik a Siebel

Az üzleti szoftverek piacán versenyző Siebel szerdán tette közzé negyedéves eredményeit. A vállalat 317 millió dollár bevétel mellett 19,4 millió dollár, azaz részvényenként 4 cent nettó nyereséget ért el. Egy évvel korábban a Siebel 321,4 millió dolláros forgalmat realizált, azonban az átszervezésekkel kapcsolatos költségek miatt 59,3 millió dollár nettó veszteségről volt kénytelen beszámolni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.