Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 21. 09:38

A Microsoftnak a szoftverkalózok miatt fő leginkább a feje

Steve Ballmer
Steve Ballmer
Steve Ballmer feje nem a biztonsági rések vagy a Linux miatt fő leginkább, hanem a szoftverkalózok miatt -- derült ki tegnap, a Gartner piackutató cég által szervezett konferencián elmondott beszédéből. "Jelenleg a legnagyobb problémánk, hogy az emberek, akiknek fizetniük kellene a szoftverekért, nem fizetnek" -- mondta a Microsoft elnök-vezérigazgatója.

Sokan megtehetnék, mégsem fizetnek

A szegényebb országokban élőknek jelenleg egy esélyük van arra, hogy olcsón juthassanak számítógépekhez, ezek pedig az internetkávézók. Ballmer szerint ezek a felhasználók jelentős piaci erőt képviselnek, a Microsoft Hotmail ingyenes email-szolgáltatásnak ötször több kínai és indiai felhasználója van, mint ahány PC van az adott országokban. Ballmer szerint az informatikai ipar szereplőinek össze kellene fogni, hogy egy rendkívül olcsó, akár 100 dollárba (~20 ezer forintba) kerülő PC-t készítsenek a fejlődő piacokra.

A redmondi céget a Windows és Office programokkal kapcsolatos kalóztevékenység aggasztja leginkább a fejlődő piacokon, elsősorban azon üzleti felhasználók körében, akik megengedhetnék maguknak, hogy fizessenek a szoftverekért, mégsem teszik. "Kínában és Indiában a PC-ket nem a szegények veszik. Azok, akik megvásárolják a gépeket, viszonylag tehetősek. Szóval... alacsonyabbnak kell lennie az áraknak? Nem igazán."

Az alacsony árak ennek ellenére részét képezik a Microsoft azon stratégiájának, hogy növelje részesedését a fejlődő piacokon. A cég a közelmúltban jelentette be, hogy Oroszországban, Indiában, Malajziában, Thaiföldön és Indonéziában hamarosan bemutatja a Windows XP olcsóbb változatát, amelyet csak új PC-kkel együtt lehet megvásárolni. A Windows XP Starter Edition képességei némiképp korlátozottak, például egyszerre legfeljebb három programot képes futtatni, a képernyő felbontása pedig maximum 800x600 pixel lehet.

A Linux nem ellenfél

A Microsoft elnök-vezérigazgatója szerint továbbra sem jellemző, hogy a PC-ken a Linux jelentős piaci részesedést venne el a Windowstól. "Sehol a világon nincs érezhető mennyiségű Linux a PC-ken" -- mondta Ballmer. A szabad operációs rendszer bevezetésének lehetőségét világszerte számos kormányzati szerv vizsgálja, azonban a Microsoft elnök-vezérigazgatójának elmondása szerint a költségek miatt sok helyen letettek róla. "Párizs közölte, hogy a Linux sokkal drágább, mint a Windows. Brazíliában ugyanez a helyzet" -- tette hozzá Ballmer. Az egyetlen kivételt München jelenti, ahol valóban jelentős linuxos installációt terveznek. "Igaz, Münchent elvesztettük" -- ismerte be Ballmer. "De az, hogy ezt a történet hatvanötezerszer kerül elő, semmit sem bizonyít."

Egy szeptemberben nyilvánosságra hozott jelentés szerint az előre telepített Linuxszal vásárolt PC-k 40 százalékára később illegálisan beszerzett Windows kerül. A fejlődő piacokon, ahol a Linux olcsósága okán igen népszerű, az arány még nagyobb, itt a felhasználók az esetek 80 százalékában szabadulnak meg a szabad operációs rendszertől, hogy a Windowst telepítsék fel. A Microsoft operációs rendszerének kalózváltozatáért már 1 dollárért hozzá lehet jutni, és nem csak a bolhapiacokon, hanem néha márkás számítógépeket forgalmazó üzletekben is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról