:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 19. 14:35

Mobil EKG a Sun Java versenyének győztesei között

A Sun Microsystems és a Nokia Hungary Kft. 2004 májusában meghirdetett mobil Java fejlesztői verseny mai díjkiosztóján a Sun megjelent munkatársai -- Hegedüs Gábor ügyvezető igazgató, Szkurka János marketing-igazgató és Pogácsás Sándor rendszermérnök -- elmondták, a magyar fejlesztői közösséget inspirálni és összehozni hivatott rendezvényre annyi értékes pályázat érkezett, hogy külön kategóriát hoznak létre a játékoknak és az egyéb alkalmazásoknak.

A Sun Microsystems és a Nokia Hungary Kft. 2004 májusában meghirdetett mobil Java fejlesztői verseny mai díjkiosztóján a Sun megjelent munkatársai -- Hegedüs Gábor ügyvezető igazgató, Szkurka János marketing-igazgató és Pogácsás Sándor rendszermérnök -- elmondták, a magyar fejlesztői közösséget inspirálni és összehozni hivatott rendezvényre annyi értékes pályázat érkezett, hogy külön kategóriát hoznak létre a játékoknak és az egyéb alkalmazásoknak.

Várakozáson felüli siker

"A verseny meghirdetésével az volt a célunk, hogy a magyar fejlesztői társadalmat mobil alkalmazások kidolgozására ösztönözzük, és ezzel lehetőségeink szerint hozzájáruljunk egy Java alapon dolgozó hazai technológiai közösség megteremtéséhez. Nagy örömünkre szolgált, hogy a Nokiában támogatóra találtunk törekvésünkben" -- mondta Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems ügyvezető igazgatója. "A Java verseny sikere várakozásainkat is felmúlta, így fontolóra vesszük majd, hogy 2005-ben is indítunk hasonló versenyt."

A pályamunkáknál feltétel volt, hogy azok kereskedelmi forgalomban még meg nem jelent szoftver legyenek, amelyek szerver-kliens felépítésűek. A versenyen ötvenen regisztrálták magukat, végül 16 pályamű érkezett be, amelyet a Sun szakértői számos szempont szerint súlyozva értékeltek. Az egyes kategóriák első helyezettjei Sun szervert, Sun munkaállomást, Sun fejlesztői eszközöket és Nokia mobiltelefont kaptak. A második helyezettek Sun munkaállomást és Sun fejlesztői eszközöket vihettek haza.

Egyetemi vizsga mobiltelefonon

Az "Alkalmazás" kategória első helyezettjei Magyar Attila és Csepely Dénes lettek Synapse című közös pályázatukkal. A Synapse egy beépített kamerával rendelkező mobiltelefonokra kifejlesztett hirdetési rendszer. A fiatal győztesek lapunknak elmondták, hogy programjuk kifejezetten a Sun pályázatára íródott, a fejlesztés mintegy két hónapot vett igénybe. A Synapse alkotói szabadidejükben hozták létre a szoftvert. A program segítségével néhány pillanat alatt adhatunk fel képes-szöveges apróhirdetést, vagy böngészhetünk mások hirdetései között akár mobiltelefonon, akár interneten keresztül.

A kategória második helyezettje Fodor Szabina, aki a magyar felsőoktatásban általánosan elterjedt Neptun Hallgatói Információs Rendszer mobiltelefonos változatát fejlesztette ki. Szabina szintén kifejezetten a pályázatra készítette el szoftverét. Reményei szerint a jelentős díj elnyerése megkönnyíti számára, hogy a mobiltelefonos Neptunt elfogadtassa az egyetemekkel, főiskolákkal, bevezetése után a hallgatók már mobiltelefonon keresztül is tudnak tantárgyakat felvenni, vizsgákra jelentkezni.

Mobil EKG

A Játék kategória első helyét debreceni Eurosmobil Játék- és Alkalmazásfejlesztő Bt. nyerte "Ha hívsz, támadok!" című játékával, amelyben a résztvevők az 1848-as szabadságharc tavaszi hadjáratát harcolhatják végig. A Sun képviselői szerint a szoftver számos izgalmas megoldást vonultatott fel, ami nem csoda, hiszen a szoftvert fejlesztő cég már több mobil alkalmazást szállított magyar mobilszolgáltatókna, azaz korántsem nevezhető zöldfülűnek ezen a területen.

A második helyezett Irányi Csaba lett X-Paintball játékával az E-Corvina Kft. képviseletében, a harmadik helyezést pedig Tabányi József érte el NetDesertStorm alkalmazásával, amelyben a játékosok egy sivatagi háborúban mérhetik össze erejüket. Bár az eredeti versenykiírásnak, mely szerint az alkalmazásoknak kliens-szerver alapon kell működniük, nem felelt meg Patyi Árpád mobil EKG diagnosztikai alkalmazása, hétköznapi felhasználhatósága miatt a zsűri mégis Sun fejlesztői eszközökből álló különdíjat szavazott meg a pályaműnek.

A szoftver egy Bluetooth adóvevővel ellátott EKG készülék adatait veszi és tárolja, később pedig képes azokat megjeleníteni. A díjátadón a szerző elmondta, hogy a program egy korábbi diplomamunka továbbfejlesztéseként született, elkészítéséhez közel fél évre volt szükség. Patyi Árpád az oklevél átvételekor azt is közölte, hogy az eltelt időben már továbbfejlődött szoftver képes az adatokat egy szerverre feltölteni, így azok személyes vizit nélkül megoszthatók az orvossal, aki adott esetben távdiagnózist végezhet és javasolhat kezelést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.