Szerző: Budai Péter

2004. október 22. 14:09

A KDE és GNOME is elérhető a Novell új Linuxában

[eWeek] A Gartner Symposium/ITxpo rendezvényén a Novell bemutatta következő Linux asztali operációs rendszerét. A vállalat illetékesei szerint a sokak által várt szoftver hamarabb is megjelenhet, mint ahogy eredetileg tervezték. Az új változat elsősorban a felhasználói felület testre szabása terén ígér újdonságokat.

[eWeek] A Gartner Symposium/ITxpo rendezvényén a Novell bemutatta következő Linux asztali operációs rendszerét. A vállalat illetékesei szerint a sokak által várt szoftver hamarabb is megjelenhet, mint ahogy eredetileg tervezték. Az új változat elsősorban a felhasználói felület testre szabása terén ígér újdonságokat.

Mindenki kedve szerint választhat

A korábbi beszámolókkal ellentétben a Novell mégsem jelenteti meg a KDE és a GNOME felületek ötvözéséből létrehozott grafikus felhasználói felületet, ellenben megadja a választási lehetőséget a rendszer felhasználóinak, hogy választhassanak napjaink két legelterjedtebb linuxos megjelenése közül a telepítés során. Az, hogy ki melyiket választja, nagyban függ az illető lakóhelyétől is.

Európában, különösen Németországban a KDE a népszerűbb, ugyanakkor az Egyesült Államokban a Sun és a Red Hat hatására a GNOME terjedt el. Az ISV-k (Independent Software Vendors) nagyobb része is a GNOME mellett kötelezte el magát. Ebből kiindulva a Novell úgy döntött, hogy új operációs rendszere mindkét felületet támogatni fogja.

Az új szoftver a 2.6-os Linux kernelre épül, és a KDE 3.3, valamint GNOME 2.6 modulok közül enged választani. A San Franciscóban tartott LinuxWorld konferencián a Novell még 2005-ös megjelenési időpontot jelentett be, azonban az operációs rendszerből már a harmadik béta is elérhető, így érkezése korábbra, akár november elejére is elképzelhető.

Késik az Evolution 2.0

Az operációs rendszerben megtalálható lesz a Novell levelező, naptár, határidőnapló és kapcsolatkezelő alkalmazása, az Evolution is, ami a Ximian felvásárlásával került a vállalat birtokába. Ugyanakkor az Evolution 2 nem készül el a rendszer megjelenésére, ezért csak az első változat jár majd hozzá. Helyette a Novell Connector for Microsoft Exchange Server eszköz nyújt majd lehetőséget a heterogén levelezőrendszerek összekapcsolására. Az Evolution 2.0 késedelmének oka, hogy jelenleg még nem tökéletesen működik együtt a Novell GroupWise csoportos munkát támogató alkalmazáscsaláddal.

Fejlett Wi-Fi támogatás

A Novell Linux Desktop elődjeinél és konkurenseinél lényegesen nagyobb támogatást biztosít a vezeték nélküli eszközök kezelésére. A vállalat saját állítása szerint az operációs rendszere által kínált Wi-Fi megoldások a Windows hasonló szolgáltatásainak színvonalát nyújtják, sőt egyes részeiben felül is múlják azokat.

A szoftvercég várakozásai szerint a Novell/SuSE Linux asztali operációs rendszere, a SuSE Linux Professional hamarosan sokkal népszerűbbé válik az otthoni és irodai felhasználók körében is. Ezt követően a Novell a legtöbb üzleti megoldásához ezt a terméket fogja javasolni a felhasználók számítógépére.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 20. 03:26

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.