Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. október 19. 15:44

Magyarországon is megjelenik a 3 megabites ADSL

3 megabites (3 Mbit le- és 768 kbit feltöltési sebességű) ADSL-hozzáférést kínál mától az Externet internetszolgáltató. Ez a jelenleg elérhető legnagyobb sávszélesség ADSL fronton, mely vetekszik a bérelt vonali hozzáférés sebességével. Igaz, árát is inkább az üzleti előfizetők zsebéhez szabták: a legolcsóbb csomag áfás havidíja is meghaladja a százezer forintot.

[HWSW] 3 megabites (3 Mbit le- és 768 kbit feltöltési sebességű) ADSL-hozzáférést kínál mától az Externet internetszolgáltató. Ez a jelenleg elérhető legnagyobb sávszélesség ADSL fronton, mely vetekszik a bérelt vonali hozzáférés sebességével. Igaz, árát is inkább az üzleti előfizetők zsebéhez szabták: a legolcsóbb csomag áfás havidíja is meghaladja a százezer forintot.

Egyedi megoldás

Az Externet szolgáltatási palettáján megjelenő 3 megás hozzáférés érdekessége, hogy nem a Matáv -- mint nagykereskedelmi partner -- nyújtja a csomagot, hanem az Externet maga teremtette meg a műszaki feltételeit annak, hogy két 1,5 megabit/sec hozzáférést egyetlen, kétszeres sávszélességű csomagként értékesítsenek. A szolgáltató mintegy egy hónapos kísérletezés után rukkolt elő az új csomaggal, s terveik közt szerepel a 6 Mbites csomag kialakítása is -- négy 1,5 megás ADSL kapcsolat "összefésülésével". A szolgáltatót -- Pórffy András, az Externet újonnan kinevezett vezetőjének elmondása szerint -- az bírta rá a kísérletezésre, hogy a 1,5 megás ADSL csomagok céges vásárlói közül többen is érdeklődtek, hogy nincs-e nagyobb sávszélességű csomag.

Az ADSL-hozzáférések sebessége először idén lépte át a megabites lélektani határt. A nyári ADSL-akciók során három szolgáltató rukkolt elő az 1500/384-es csomaggal, de ezek ára már akkor meghaladta egy átlagos otthoni felhasználó pénztárcájának lehetőségeit: a hűségszerződés időtartamától és a többletszolgáltatásoktól függően 30 és 53 ezer forint között mozgott a másfél megás hozzáférés havidíja. Ez a csomag ma sem érhető el minden internetszolgáltatónál, s a havidíj is megmaradt a huszonezres nagyságrendnél.

Bealkonyulhat a bérelt vonalnak

Ami drága egy otthoni felhasználónak, az több mint jó lehet a vállalati előfizetőknek: a 64 és 128 kbps (tehát az ADSL-nél jóval keskenyebb) bérelt vonali hozzáférések ára 40-, 60- sőt 100 ezer forint felett lehet, egy olcsóbb 2 Mbit/sec bérelt vonali hozzáférés havidíja pedig megközelíti a negyedmillió forintot. A helyi hálózatot működtető kisvállalatok, vállalkozók számára eljött az idő, hogy komolyan fontolóra vegyék érdemesebb-e a bérelt vonali hozzáférést ADSL-re cserélni. A bérelt vonal árának feléért, harmadáért kínált szélessávú kapcsolat úgy tűnik méltó versenytársa lesz a szolgáltatóval közvetlen összeköttetést biztosító hozzáféréseknek.

Persze, mivel eltérő technológiákról van szó, nüansznyi különbségek akadhatnak, így például egy bank számára még mindig biztonságosabb egy két telephelyét összekötő bérelt vonal, mint egy ADSL-hozzáférés, de a vállalati felhasználók döntő többsége számára a bérelt vonalról ADSL-re való áttérés nem jelent más észrevehető különbséget, mint a költségek radikális csökkenését. Az internet-előfizetők jelenleg egy százalékát adó bérelt vonali kapcsolattal rendelkezők többsége hamarosan az ADSL-esek táborát gyarapíthatja tehát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról