Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Részletek az Intel kétmagos asztali processzoráról

Bodnár Ádám, 2004. október 18. 15:59
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A The Inquirer informatikai bulvárlap Intelhez közeli forrásokra hivatkozva közölte, hogy a vállalat a jövő év harmadik negyedévében dobja piacra asztali gépekbe szánt kétmagos processzorát, amely a Smithfield kódnevet viseli.

A Smithfield az előzetes specifikációk szerint 90 nanométeres csíkszélességgel készül, két magot és kétszer 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, tartalmazza továbbá a 64 bites utasításokat és a puffertúlcsordulás elleni védelmet. A Smithfield magos lapkák órajele megjelenéskor 3 GHz körül lesz. Mivel a Smithfieldet úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen az Intel jelenlegi chipkészleteivel, ezért a processzor még nem 1066, csupán 800 MHz-es front side busszal jár.

Az Intel nemcsak az asztali, hanem a noteszgépek esetében is be kívánja vezetni a kétmagos processzorokat, azonban a Yonah fedőnevű chip érkezésére egészen 2006-ig várnunk kell. A Yonah két magja már 667 MHz-es front side buszon küldi és fogadja az adatokat, a hozzá kapcsolt Napa chipkészlet pedig DDR2 memóriákat támogat. A hírek szerint a Yonah szintén tartalmazni fogja a 64 bites utasításokat és az NX-bitet.

A chipgyártó az idén ősszel tartott Intel Developer Forumon jelentette be először, hogy kétmagos processzorokat tervez, a vállalat egyúttal demonstrálta is kétmagos asztali chipjének képességeit. A hírek szerint a lapka tervezési munkálatai már befejeződtek, mint ahogy a Yonah fejlesztése is lezárult. A gyártásra kész állapot elérésétől ("tape out") a piaci megjelenésig nem ritkán egy év is eltelik, ebben az időszakban a processzor próbagyártása, az apró hibák javítása, a tesztelés és a finomhangolás zajlik.