Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 18. 11:09

Hanyatlik az MP3 királysága?

Hosszú éveken át az MP3 volt a digitális zeneformátumok királya, azonban az utóbbi időben a Microsoft WMA és az Apple AAC egyre nagyobb részesedésre tesz szert.

Noha még mindig az MP3 a legnépszerűbb formátum, a részesedése egy év alatt 82 százalékról 72 százalékra esett vissza, miközben a WMA 10 százalékról 20 százalékra növelte befolyását, az AAC pedig a semmiből 5 százalékra tört fel -- derül ki az NPD Group által publikált jelentésből, amely 40 ezer felhasználó merevlemezen tárolt adatain alapul.

Fájlcsere helyett internetes zenebolt

A fájlcserélőkön a zenék túlnyomó többsége továbbra is MP3 formátumban utazik, azonban ezek jó része a kukában végzi, azaz a felhasználók rövid idő után törlik őket. A Microsoft és az Apple formátumok főképp az internetes zeneboltok terjedésének köszönhetik népszerűségüket, ugyanis innen a dalok kizárólag a jogvédelmet támogató WMA vagy AAC állományok formájában tölthetők le.

Továbbra is az MP3 a legnépszerűbb
A CacheLogic által a múlt héten elvégzett felmérés szerint a fájlcserélő hálózatokon terjedő zenék 88 százaléka MP3 formátumú fájl volt, a Windows Media Audio állományok csupán a forgalom 5 százalékát adták.
Elemzők véleménye szerint az MP3 visszaszorulása jól mutatja, hogy az internetes zenefogyasztás ma már túljutott a vadnyugati kezdeteken, és egyre fejlődik. A hőskorban internetezők milliói csatlakoztak a Napsterhez és dalok milliárdjai cseréltek gazdát, nem is volt kérdéses, hogy MP3 formátumban. A felhasználók saját CD-ikről is MP3 "ripeket" készítettek, és megosztották őket.

A zeneboltok azonban csak részben felelősek azért, hogy a WMA és az AAC ilyen nagy részesedést tudhat ma magáénak: az NPD felmérése szerint a felhasználók merevlemezén található zenefájloknak csupán 3,5 százaléka származik fizetős internetes forrásból. Ennél talán sokkal fontosabb, hogy sokan készítenek számítógépes zenei archívumot, hogy könnyebben rendszerezhessék a dalokat, és át tudják tölteni őket hordozható lejátszókba.

Nem is fontos a formátum

A Windows Media Player vagy az Apple iTunes felhasználói gyakran eleve WMA vagy AAC formátumban rögzítik a fájlokat, részint a jobb minőség miatt, részint pedig azért, mert nem is fontos számukra a formátum, és nem nyúlnak a szoftver alapbeállításaihoz. Egyes vélekedések szerint sokan nem is tudják, hogy szoftverük milyen formátumban menti el a számokat, csupán az érdekli őket, hogy PC-jükön és hordozható lejátszójukon is hallgathassák őket.

A Jupiter Research által idén tavasszal a hordozható audiolejátszók népszerűsége kapcsán elvégzett felmérés szerint a felhasználók legnagyobb része az MP3-at részesítette előnyben, azonban a legtöbbeknek egyáltalán nem volt fontos a formátum. A megkérdezettek közül 20 százalék mondta fontosnak az MP3-támogatást, a WMA-ra 7 százalék szavazott, az Apple AAC-t szinte senki sem említette.

Bár az MP3 látszólag veszít népszerűségéből, továbbra is olyan jelentős tényező a zenepiacon, ami mellett a legnagyobb cégek sem mehetnek el szótlanul. A Sony például nemrég jelentette be, hogy a jövőben megjelenő készülékei a saját fejlesztésű ATRAC mellett már támogatni fogják az MP3 formátumot is. A Windows Media Player legújabb változata WMA mellett már MP3 formátumban is képes a dalokat merevlemezre menteni, korábban ehhez külső modul kellett. Egyszóval a felhasználók továbbra is igénylik az MP3-at.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 20. 03:16

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.