:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. október 14. 16:49

Kétezer megrendelő bukhat a soproni CD-másolóval

Kétezer számítógép-tulajdonos feje fölött lebeg a rendőrségi vizsgálat lehetősége: a napokban lefülelt, Sopron környéki szoftverdíler megrendelőinek listája a rendőrség birtokában van. A nyomozóhatóság egyelőre az ügyészség állásfoglalására vár azzal kapcsolatban, hogy folytasson-e eljárást a CD-t, DVD-t vásárlókkal kapcsolatban.

[HWSW] Kétezer számítógép-tulajdonos feje fölött lebeg a rendőrségi vizsgálat lehetősége: a napokban lefülelt, Sopron környéki szoftverdíler megrendelőinek listája a rendőrség birtokában van. A nyomozóhatóság egyelőre az ügyészség állásfoglalására vár azzal kapcsolatban, hogy folytasson-e eljárást a CD-t, DVD-t vásárlókkal kapcsolatban.

Kockás füzet a bűnjel

A 15 terabájtnyi, főként az internetről letöltött zenét, filmet, felhasználói- és játékprogramokat a Magyar Bazár című lapban hirdette eladásra a nemrég lebukott férfi. A díler ugyan próbált ügyelni saját inkognitójára, amit majd egy évig sikerült is megőrizni, megrendelőiről azonban részletes listát vezetett, ami a 10 merevlemez és számos már megírt CD mellett szintén a rendőrség birtokába került.

Az egyszerű, kockás füzetekbe feljegyzett üzletmenetből könnyen visszafejthető, hogy ki mikor és mit rendelt a terjesztőtől; egy év alatt közel kétezer megrendelés futott be az alternatív vállalkozóhoz. A Soproni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, dr. Reinhoffer Csaba alezredes lapunk érdeklődésére úgy nyilatkozott: ügyészségi állásfoglalást kértek azzal kapcsolatban, hogy bevonják-e az eljárásba a megrendelőket.

Mint az alezredes elmondta: a rendőrség nem javasolta, hogy eljárjanak a megrendelőkkel szemben is, mivel magának a CD-rendelésnek a társadalmi veszélyessége csekély, ám a végső szót a Soproni Városi Ügyészség, mint a nyomozást felügyelő szerv mondja majd ki. Reinhoffer szerint az igazi szakmai siker magának a terjesztőnek a lebukása, és a rengeteg, CD-n DVD-n, merevlemezen tárolt jogvédett anyag lefoglalása volt.

A megyei főügyészségtől kapott információ szerint nincs általános iránymutatás hasonló esetekre, a döntés során azt is figyelembe kell venni, hogy mikor, hányszor és milyen összegű megrendelésekről van szó. Elképzelhető az is, hogy a megrendelők megússzák rendőrségi megrovással.

Pécsen 91-en jártak pórul

Mint emlékezetes: 1998-ban, mikor a rendőrség lebuktatott egy pécsváradii dílert, szintén megtalálták a megrendelők jegyzékét. Akkor a Pécsi Rendőrkapitányság tisztje automatikusan kiterjesztette a nyomozást az érintettekre, akik közül 91-en évekig járhattak kihallgatásra, bírósági tárgyalásra.

Ítélet végül csak 2001 végén született -- akkor is csak 15 vádlott ügyében --, melyben próbára bocsátották, illetve ügyészi megrovásban részesítették a "vásárlókat", ám a 3,7 millió forintos szakértői költség ötven százalékát végül a megrendelőknek kellett kifizetni -- ez fejenként több mint kétszázezer forintot jelentett az alternatív forrásból származó CD rendelés utólagos pluszköltségeként. A vádlottak egy másik, közel húszfős csoportja felett idén ítélkezett a Budai Központi Kerületi Bíróság, ám itt már néhányan felfüggesztett börtönbüntetést kaptak -- az anyagi következmény is nagyságrendekkel nagyobb volt, mint a pécsi ítéletben.

Komolyabb veszélyt jelenthet, ha a rendőrség házkutatást is tart a megrendelőknél: ekkor még előkerülhetnek tisztázatlan forrású szoftverek vagy zenék, filmek, így már nem csak a megrendelt CD-k, hanem az otthon felhalmozott, szürke zónából származó anyagok után is felelősségre vonás következhet. Ez azonban nem valószínű a Sopron környéki férfitól rendelőknél, ugyanis az ezzel kapcsolatos munka és annak költsége minden bizonnyal meghaladja a rendőrség anyagi és emberi forrásait.

A nyugat.hu regionális magazin értesülése szerint a díler listájából megrendelhető filmek közt nem szerepelt az Argo, így a rendőrségi akció -- melyet lakossági bejelentésre hajtottak végre -- nem függ össze Árpa Attila filmjének internetes másolatai miatti bosszúesküjével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.