:

Szerző: Budai Péter

2004. október 15. 09:47

Új Microsoft Office szerverek a láthatáron

[Microsoft Watch/HWSW] Keveset lehet tudni a Microsoft Office 12-ről, hiszen a szoftvervállalat nem szívesen beszél az Office Rendszert érintő távlati terveiről. Ugyanakkor egyre nyilvánvalóbb, hogy a következő generációs irodai programcsomag részeként szinte valamennyi alkalmazás szerveroldali párja is elkészül, hasonlóan a most is két darabban érkező Microsoft Projecthez.

[Microsoft Watch/HWSW] Keveset lehet tudni a Microsoft Office 12-ről, hiszen a szoftvervállalat nem szívesen beszél az Office Rendszert érintő távlati terveiről. Ugyanakkor egyre nyilvánvalóbb, hogy a következő generációs irodai programcsomag részeként szinte valamennyi alkalmazás szerveroldali párja is elkészül, hasonlóan a most is két darabban érkező Microsoft Projecthez.

Microsoft Excel Server 2006?

A vállalathoz közeli források arról számoltak be, hogy már készül az Excel szerverváltozata, és a Microsoft már 2003 óta utalt arra, hogy a diagramkészítésre használható Visio is kibővülhet egy szerveroldali modullal. A CRN kereskedelmi magazin híradása szerint Redmondban már az InfoPath-hoz is készül a megfelelő szervertámogatás.

Az Office 12 a Microsoft Office Rendszer kliens és szerverkomponenseinek összefoglaló kódneve. A szoftveróriás még nem közölte a csomag megjelenésének várható dátumát, de a vállalattal foglalkozó elemzők 2006 körülre várják, a Longhornhoz kapcsolódó termékek érkezésének idejére. A Microsoft közlése szerint az Office 12 nem csak Longhornon, hanem Windows XP és Windows Server 2003 operációs rendszereken is futni fog, az ennél korábbi változatok esetében még meglehetősen sok a kérdőjel.

A Microsoft már most is kínál szervertermékeket az Office termékcsalád részeként, beleértve a webes tartalomszolgáltató Content Management Servert, a levelezést lebonyolító Exchange Servert, a vállalati azonnali üzenetküldésre használható Live Communications Servert, a projektmenedzsment feladatok ellátására alkalmas Project Servert, és végül, de nem utolsó sorban a SharePoint Portal Servert, amivel csoportmunka végzésére szakosodott portálmegoldások üzemeltethetőek.

A Microsoft alelnöke, Kurt DelBene felügyeli ezeknek a szoftvereknek a fejlesztését a Microsoft Office Server Group vezetőjeként. Jelenleg még nem tudni milyen képességekkel jelentkezik az Excel Server, azonban a Visio termékmenedzsere, Jason Bunge arról számolt be a múlt év során, hogy a Visio szerveroldalára kerülhetnek át a termék üzleti intelligenciához köthető részei. Ezáltal a Visio kibővítené felhasználási lehetőségeit, és nem kizárólag diagram- vagy ábrakészítő szoftverként gondolhatunk rá a jövőben. Ez a kijelentés nagy valószínűséggel több újítást is takarhat, egyrészről várható egy vállalati szintű alakzat-tárhely (repository), és a későbbiekben a Visio talán már nem csak munkafolyamatok ábrázolására, de vezérlésére is képessé válhat.

Titokzatosság az Office 12 körül

A Microsoft nem kívánt semmilyen információt közölni az Office 12-ről. A távlati tervekről kérdezve a vállalat szóvivője közleményében így reagált: "Ma azt tartjuk a feladatunknak, hogy jelentős produktivitás-növekedést érjünk el partnereinknél a Microsoft Office 2003 termékcsaláddal és a Microsoft Office Rendszer meglévő technológiáival. Jelenleg még korai arról spekulálni, hogy az Office Rendszer következő változataiba mi kerül és mi nem kerül bele."

Egyes források szerint világos, hogy a Microsoft nem azért készíti ezeket a szervereket, hogy segítségükkel ne legyen szükség az alkalmazások kliensszámítógépre történő telepítésére, és helyette vékony kliensként, egy böngészőn keresztül lehessen használni a termékeket. A Microsoft vélhetően azt tervezi, hogy az Excel és a Visio mind a kliens-, mind a szerveroldalon futtatható lesz, ezzel is elősegítve a csoportos munkát, és az erőforrás-megosztást.

A skálázhatóság növelése

A Microsoft a fejlesztőeszközök új generációjánál is a "jobb együtt" stratégiát követi. A 2005 közepén megjelenő Visual Studio 2005-höz kapcsolódó termékként elérhető lesz a Visual Studio 2005 Team System is, ami a fejlesztőeszköz-részleg első igazi szerverszoftvere. A Team System a fejlesztési életciklus egészét támogató megoldásnak ígérkezik, amiben a Microsoft egyre gyorsabban próbálja meg behozni lemaradását a IBM Rational és a Borland hasonló termékeinek ellenében.

Csökkennek a terjeszkedési lehetőségek

A Windows és az Office még mindig a Microsoft két legproduktívabb aranytojást tojó tyúkja, azonban mindkét termékcsalád esetében hasonló problémák merültek fel, hiszen ki kell találni, hogyan lehet tovább növelni a bevételeket, amellett, hogy már közel a teljes Egyesült Államok ezeket a termékeket használja.

A Windows esetében már történtek lépések a terjesztés volumenének növelésére, erre jó példa a Windows Starter Edition-ök megjelenése a fejlődő országokban, valamint a Windows Media Center Edition, és a Windows Tablet PC Edition, amik újabb lehetőségeket teremtenek. Október folyamán a vállalat illetékesei arról is beszámoltak, hogy a Windows Embedded beágyazott operációs rendszert különféle vertikális célpiacokra fogják specializálni, és eltérő változatok lesznek belőle elérhetőek a felhasználási területeknek megfelelően.

A Microsoft Office hasonló problémákkal szembesült, hiszen jelenleg a Windows-alapú operációs rendszerek több mint 90 százalékán már eleve megtalálható, így a bővülés ütemének megtartása egyre nehezebb feladattá válik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.