Szerző: Budai Péter

2004. október 14. 12:27:53

A Sun Solaris-alapú asztali operációs rendszerrel jelentkezik

[News.com] A Sun Microsystems mindenféle különösebb hírverés nélkül kiadta a Java Desktop System asztali operációs rendszer Solaris-alapú változatát. Az operációs rendszer SuSE Linux alapokon is elérhető.

[News.com] A Sun Microsystems mindenféle különösebb hírverés nélkül kiadta a Java Desktop System asztali operációs rendszer Solaris-alapú változatát. Az operációs rendszer SuSE Linux alapokon is elérhető.

A Java Desktop System (JDS) operációs rendszer csomagjában megtalálható a GNOME felhasználói felület, a Mozilla webböngésző alkalmazás, a StarOffice, amely a Microsoft Office linuxos alternatívája , valamint a RealNetworks médialejátszója. Természetesen a Sun az operációs rendszert telepítéskor ellátja a Java futtatókörnyezettel is. Az egy évvel ezelőtt jelentkező, SuSE-alapú változat hasonló képességekkel rendelkezett.

A Java Desktop System második verziója a Solaris 9 platformra épül és közel egy hete érhető el. A Sun tervei szerint a harmadik verzió az év végéig meg fog jelenni és jelentősen egyszerűbbé fog válni általa az operációs rendszer kezelése. A decemberig tartó promócionális akció keretében a szoftver számítógépenként 50 dolláros áron tölthető le.

A Sun jelentős kampányba kezdett a Unix-alapú Solaris népszerűsítésére. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a vállalat kiadta szerver operációs rendszerének x86 chipeken futó változatát is, így a mindennapokban előforduló Intel és AMD processzorokra épülő gépeken is futtathatóak. A Sun elsősorban a Red Hat Linux konkurenciájának szánja saját szoftverét és az év végére teljesen nyílt forrású Java Desktop System operációs rendszer megjelentetését tervezi.

A Sun Java Desktop System bemutatásáról szóló cikkünk itt olvasható.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 13:19

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.