Szerző: Budai Péter

2004. október 14. 12:27

A Sun Solaris-alapú asztali operációs rendszerrel jelentkezik

[News.com] A Sun Microsystems mindenféle különösebb hírverés nélkül kiadta a Java Desktop System asztali operációs rendszer Solaris-alapú változatát. Az operációs rendszer SuSE Linux alapokon is elérhető.

[News.com] A Sun Microsystems mindenféle különösebb hírverés nélkül kiadta a Java Desktop System asztali operációs rendszer Solaris-alapú változatát. Az operációs rendszer SuSE Linux alapokon is elérhető.

A Java Desktop System (JDS) operációs rendszer csomagjában megtalálható a GNOME felhasználói felület, a Mozilla webböngésző alkalmazás, a StarOffice, amely a Microsoft Office linuxos alternatívája , valamint a RealNetworks médialejátszója. Természetesen a Sun az operációs rendszert telepítéskor ellátja a Java futtatókörnyezettel is. Az egy évvel ezelőtt jelentkező, SuSE-alapú változat hasonló képességekkel rendelkezett.

A Java Desktop System második verziója a Solaris 9 platformra épül és közel egy hete érhető el. A Sun tervei szerint a harmadik verzió az év végéig meg fog jelenni és jelentősen egyszerűbbé fog válni általa az operációs rendszer kezelése. A decemberig tartó promócionális akció keretében a szoftver számítógépenként 50 dolláros áron tölthető le.

A Sun jelentős kampányba kezdett a Unix-alapú Solaris népszerűsítésére. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a vállalat kiadta szerver operációs rendszerének x86 chipeken futó változatát is, így a mindennapokban előforduló Intel és AMD processzorokra épülő gépeken is futtathatóak. A Sun elsősorban a Red Hat Linux konkurenciájának szánja saját szoftverét és az év végére teljesen nyílt forrású Java Desktop System operációs rendszer megjelentetését tervezi.

A Sun Java Desktop System bemutatásáról szóló cikkünk itt olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról